Asie - grilování
Zdroj: internet

„Asie na grilu.“ Vyzkoušejte speciality žlutého kontinentu!

5.0/5
Hodnocení:

V České republice má grilování svou typickou nezaměnitelnou atmosféru – praskající ohníček, voňavé buřty nebo rozžhavené grily na zahrádkách či terasách, z kterých je v pravidelných intervalech slyšet zasyčení stékajícího omastku. To že je grilování hlavní doménou mužů je také všeobecně známo, takže při této přípravě pokrmů si ženy mohou dát pohov. Tedy až poté, co všechno nakoupí, připraví a naloží… Grilovací orgie si zkrátka všichni rádi dopřáváme. Jak je tomu ale na exotickém asijském kontinentu?

V jedné z turisticky nejvyhledávanějších destinací Asie Thajsku má grilování trochu jinou atmosféru. Negriluje se na zahradách jako u nás, ale rovnou v ulicích a v podchodech. Kouř smíšený s vůní pikantního masa a špízů prosytí vzduch a některé ulice se promění v jednu velkou kuchyni. Koupit si rybu na rohu ulice, sníst ji po cestě a u dalšího stánku se stavit pro trochu lepkavé rýže, nebo něco sladkého, patří k místnímu koloritu. Například medové grilované banány zabalené v thajských novinách seženete na ulici téměř v jakoukoli denní, či noční dobu.

A s jakými druhy ingrediencí se můžete v Asii setkat? V podstatě se griluje vše, co je pro domorodce typické. Vedle pro nás všedního kuřecího masa či ryb se takto připravují i mořské plody a zdejší tropické ovoce. To nás zajisté nepřekvapí. Pokud si chcete dopřát něco opravdu netradičního, můžete vyzkoušet třeba grilovaný hmyz – cvrčci, mravenci, termiti, sarančata. Popravdě na těchto zvířátkách není nic nechutného. Vždyť, kromě nesmyslných předsudků, neexistuje snad ani jeden objektivní důvod, proč nejíst hmyz. Obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a to až v 80%. Vzhledem k obsahu nenasycených mastných kyselin, může být hmyz kvalitou přirovnáván k masu drůbeže, či ryb.

Co ovšem dokáže přivést Evropana k šílenství více než opékané hmyzí potvory je konzumace psího masa. Tato specialitka je v Asii naprostou běžnou součástí jídelníčku a to zejména v Číně a Vietnamu. Popravdě domorodci nedokážou pochopit, co proti psímu masu máme. Ve velké většině případů je k jídlu používáno maso ze psa, který je za tímto účelem chovaný od počátku a jehož stáří je od šesti měsíců do jednoho roku. Toto maso je vhodné nejen ke grilování, ale také k dušení, vaření či do klobás, polévek. V Asii je jako příloha nejčastěji podávána rýže. Takže bacha na to, ať si u stánku omylem nedáte nějakého grilovaného Punťu nebo Alíka.

Pokud si chcete dopřát trochu asijské exotiky v teple domova a neriskovat konzumaci něčeho s více než čtyřma nohama, není nic jednoduššího. Pochoutky na grilu inspirované Asií vám otevřou pestrý svět chutí a chlubí se rychlou a snadnou přípravou. Suroviny pro přípravu těchto pokrmů lze zakoupit bez problémů i v ČR, a to včetně kokosových grilovacích briket. Ty se vyznačují dlouhou dobou žhnutí, jemným kokosovým aroma a velmi vysokou teplotou potřebnou pro rychlou a zdravou úpravu potravin dle pravidel asijské kuchyně.

Vyzkoušejte třeba kuřecí satay s arašídovou omáčkou a grilovaný ananas. Stačí pouze, když si koupíte v asijských potravinách kořenící směs na chicken satay. Z ní připravíte marinádu smícháním s kokosovým mlékem. Kuřecí prsa nejprve večer před grilováním naložte do marinády. Nebojte se při tom ušpinit – marinádu po mase rozetřete stejně nejlépe holýma rukama. V den grilování pak maso nakrájejte na menší proužky tak, aby se daly podélně napíchnout na špejli a z obou stran čouhalo jen něco přes centimetr. Jako dip použijte arašídovou omáčku, kterou zakoupíte rovněž v asijských potravinách nebo vyhledejte postup na její přípravu na internetu.

Steaky, špízy nebo zelenina na grilu jsou už klasika, buďte proto originální a překvapte přátele něčím opravdu netradičním! Obliba asijské kuchyně navíc mezi Čechy čím dál víc stoupá, proto není na škodu zařadit ji i při barbecue.

autor: Mzone
rubrika: Grilování
Ohodnoť článek:
GD Star Rating
loading...

Komentáře nejsou povoleny pro tento příspěvek.

  • Komerční sdělení