Grilování
Buřty na gril nepatříZdroj: Grily Weber

Buřty na gril nepatří!

0.0/5
Hodnocení:

Z grilování se stala oblíbená volnočasová aktivita a způsob relaxace na čerstvém vzduchu. Čas strávený u grilu je rituálem, který dobře doplňuje zálibu Čechů v chataření a chalupaření. Čechům už nestačí opékat špekáčky nad ohništěm a propadli grilování. Je to skvělá záminka ke společnému posezení všech věkových skupin, váhových kategorií, veškerého pohlaví, barvy pleti a přesvědčení. Pokud si chcete popovídat s přáteli a zároveň chováte lásku k dobrému jídlu a pití, je grilování správná volba.

Grilovací sezóna v Čechách začíná zpravidla v květnu, vrcholí o letních prázdninách a pokračuje do poloviny září, přičemž nejvíce grilují rodiny s dětmi do 15 let a to zpravidla jednou za čtrnáct dní. Nejraději se hází na gril maso a kuřata a k tomu se tradičně popíjí pivo. Češi nejčastěji grilují na zahradě či terase domu, chatách a chalupách, případně s sebou berou přenosný gril do přírody. U grilu je třeba dbát na řadu věcí, jak z hlediska bezpečnosti, tak zdraví. I největší labužníci určitě slyšeli o rakovinotvorných látkách objevujících se v potravinách živočišného původu při zpracování za vysokých teplot. Abyste předešli popálení či zdravotním problémům, je třeba výběr grilu pořádně promyslet, případně se obrátit na odborníky, kteří Vám poradí a pomohou nějaký vybrat. Pokud sháníte pořádný gril, podívejte se třeba na stránky některého z autorizovaných prodejců grilů Weber, kde Vám určitě poradí.

Grilování je rituál – v mnoha českých domácnostech začíná už ve čtvrtek, kdy se nakupuje maso, které se doma nakládá do některé z oblíbených marinád. Ačkoliv mezi nejčastější grilované pochoutky stále patří maso a kuřata, na českých grilech se také objevují speciality – různé grilovací klobásky a párečky, ryby – sladkovodní i mořské, plody moře, zelenina nebo sýr. Češi si jídlo čím dál víc užívají, rádi testují inspirativní recepty a objevují nové chutě. Láká je exotika a etnická kuchyně. Máme ale také své ryze české recepty. Například při přípravě marinád často sáhneme po pivu nebo ho použijeme pro polévání. Velmi oblíbenou českou specialitou je grilované selátko nebo vepřová kýta.

V zahraničí má grilování velkou tradici a celé týmy specialistů se věnují míchání nejrůznějších druhů koření – tzv. „barbecue“, nebo omáček, kterým se říká „dip“ a grilované maso se do nich namáčí. Správně grilovat je totiž umění! Několik jednoduchých pravidel zaručí opravdu nezapomenutelný zážitek. Například uhlí by se mělo zapalovat rozprostřené v rovnoměrné vrstvě po celém grilu. Zvláště vhodné je dřevěné uhlí, které dodá jídlům speciální chuť, ale lze před rožněním přidat vonné bylinky například větvičku jalovce. Je třeba počítat s tím, že uplyne asi půl hodiny, než se vytvoří dostatečná vrstva uhlí ke grilování. Uhlí je nutné řádně rozžhavit a grilovat až po té, kdy je bez kouře.

Ke grilování vyberte kvalitní maso. Vždy se vyplatí dávat na gril raději jeden druh masa a připravit ho opravdu dobře, než se při každém grilování přejídat neuvěřitelnou kombinací špekáčků, kuřecího a klobás. Mnoho zapálených příznivců grilování se shodně, že připravit povedený hovězí steak je opravdu umění. Jak ho tedy připravit, aby byl šťavnatý a nepřipomínal podešev? Ideální je sehnat si maso správně odleželé, z býka, kterého po porážce na tři týdny vyvěsí v chladu a teprve pak ho bourají. Maso tak má čas a podmínky, aby krásně změklo a zkřehlo. Při nákupu pamatujte na to, že ve vyzrálém mase, které je na gril naprosto ideální, vám otisk prstu zůstane. Kdežto do čerstvého masa prst neotisknete ani náhodou. Počítejte s dobou přípravy 40 minut, bifteky budou potřebovat přímý vysoký žár 250–320 °C. Myslete na to, že dobře propečený kus masa by měl mít v jádru teplotu 75 °C po dobu 10 minut.

Hodně udělá i správná marináda. V míse nebo v mikrotenovém sáčku nechte maso odležet nejlépe přes noc, aby nasálo chuť marinády a zkřehlo. Ryby a kuřata nechte marinovat jen pár hodin. Nepřehánějte to však s olejem a maso nechte ležet v lednici při teplotě do 4 °C.

Grilování je relativně zdravý způsob přípravy pokrmů. Například kuře připravené na grilu obsahuje zhruba polovinu tuku ve srovnání se smaženým. Dbejte ovšem na to, abychom nemarinovali tak, že maso ponoříme do oleje až po okraj, protože pak bude přebytečný olej kapat do ohně. Maso stačí pouze okořenit a lehce potřít olejem.

Na gril nepatří pouze maso, ale také zelenina a zejména ovoce. Určitě stojí za to vyzkoušet grilování sezonních i exotických ovocných plodů a letní večeře může získat třeba podobu lehkého salátu z grilovaných kousků ovoce. Grilovat můžete i takové ovoce jako broskve, grapefruit, švestky, jahody či meloun, ať už vodní nebo žlutý. Dají se z nich připravit například špízy. Nakonec se ovoce jen lehce osolí, k dochucení můžete použít i ocet balsamico nebo si vyrobit vlastní jogurtovou omáčku. Vynikající je i samotný grilovaný ananas nebo mango nakrájené na silnější plátky. Grilovat samozřejmě můžete i měsíčky limetky nebo citronu.

Jak sami vidíte, opravdu dobré grilování je umění a je při něm třeba dodržovat určité. Přece jen pracujete se syrovým masem, které musí splňovat určitá kritéria, ovšem důležitá je také příprava. Je nutné vybrat si správné pomůcky a uhlí. Pokud tyto věci podceníte, často můžete riskovat i své zdraví! Pokud chcete vědět, jak grilovat správně navštivte, kurz grilování Weber Akademie Live. Udělají z Vás skutečného profíka, který svým hostům připraví skvělý kulinářský zážitek nikoli bolesti břicha.

Pro mnoho z nás je grilování symbolem léta, dovolené a pohody ve společnosti rodiny a přátel. Snad je to dávný pud zděděný po předcích, jedno je ale jisté: Obliba jídel připravovaných na „otevřeném ohni“ stále vzrůstá!

autor: Mzone
rubrika: Grilování
Ohodnoť článek:
GD Star Rating
loading...

Komentáře nejsou povoleny pro tento příspěvek.