Fenomén Zdeněk Pohlreich
Fenomén Zdeněk PohlreichZdroj: Mzone

Fenomén Zdeněk Pohlreich

3.7/5
Hodnocení:

Kuchyně nejznámějšího českého šéfkuchaře, gastronoma a podnikatele Zdeňka Pohlreicha je inspirativní pro každého, kdo rád vaří a jí jídla, která chutnají. Postupem času se stal fenoménem, který ve svém oboru nemá obdoby. Z v podstatě neznámého kulinářského mistra se díky televiznímu pořadu stala přes noc mediální hvězda, která vzbuzuje spoustu emocí. Jedni ho zbožňují, jiní jím opovrhují kvůli jeho jadernému projevu, neexistuje však téměř nikdo, kdo by o něm neslyšel nebo na něj neměl názor.

Zdeněk Pohlreich je známý tím, že zdůrazňuje maximální kvalitu a čerstvost zpracovávaných potravin. Jeho heslo zní: „Vezmi co nejkvalitnější suroviny a udělej s nimi co nejméně, protože nejlepší kuchařka bude stejně vždycky matka příroda.“  Stejně zaníceně prohlašuje, že dobrou restauraci dělá kvalitní jídlo, super servis, čistota a vůně. Ať jsou Pohlreichovy názory a projev jakkoli kontroverzní, je jisté, že donutil lidi přemýšlet nejen o kvalitě jídla ale i kultuře restaurací.

Fenomén Zdeněk Pohlreich

Fenomén Zdeněk Pohlreich

A co je podle Pohlericha hlavním problémem gastronomie v České republice? „Je to nekvalitní, ale zato levné zboží. Mnoho Čechů sice tvrdí, že chtějí kvalitní jídlo, ale nejsou ochotni za něj zaplatit,“ říká a ještě dodává: „Je spousta lidí, kterým nezáleží na tom, co jedí. Hlavně ať je toho hromada. Chtějí se prostě hlavně nažrat.“ Tento maloměšťácký přístup Zdeňka neskutečně vytáčí, proto v rámci svých pořadů i v kuchyni, které šéfuje, učí, jak si vybírat ty nejlepší suroviny pro jednotlivá jídla, jak se vyhnout umělým ochucovadlům, jak uvařit za málo peněz a přesto kvalitně, a že je důležité v rámci pokrmů nepřekombinovat, spíše razit jednoduchost a volbu tradičních a sezónních surovin.

Své názory prezentuje především ve svých pořadech „Na nože!“ a „Ano, šéfe!“ a to velmi svérázným stylem. Vystupuje jako hrubý, arogantní, občas krutý a nesmlouvavý šéf, ale podnikům to pod jeho pevnou rukou jedině prospívá.

S nástupem grilovací sezóny se Zdeněk Pohlreich objevuje na obrazovce v pořadu Šéf na grilu, kde provází s humorem sobě vlastním všemi úskalími grilování. Vysvětluje, co je při grilování důležité, nač si dát pozor a čeho se vyvarovat. Učí rozumět surovinám, pomůže zvládnout základní grilovací techniky a inspiruje diváky přípravou vynikajících jídel.

Zdeněk se sám několikrát vyjádřil, že grilování miluje a považuje jej za fascinující způsob vaření, příjemný způsob trávení volného času i zábavnou

Fenomén Zdeněk Pohlreich

Fenomén Zdeněk Pohlreich

společenskou událost. S radostí sleduje, jak se z grilování stává také česká tradice. Jako skvělý kuchař, který má za sebou zkušenosti z Austrálie – Mekky grilování, nemůže grilovací chyby a nešvary, na které opakovaně naráží na svých motocyklových toulkách po republice, nechat bez odezvy. S mírnou nadsázkou říká, že my tady v Čechách a na Moravě grilujeme rádi a hodně, máme skvělou atmosféru a pohodu, ale to jídlo občas stojí úplně za h***.

Právě s úrovní grilování se Zdeněk rozhodl ve svém pořadu něco udělat. Snaží se přesvědčit, že grilování, stejně jako každé jiné vaření je o kvalitních surovinách, disciplíně, umu a několika důležitých zásadách, které se musí dodržovat. A navíc, jak jednotlivé díly pořadu Šéf na grilu dokazují, to může být skvělá zábava.

Jak už bylo zmíněno Zdeněk Pohlerich rád vaří z nenáročných surovin, které ale ve výsledku chutnají skvěle. Grilování ovšem není jen o potravinách samotných, ale také o kvalitě pomůcek a technice. Je proto dobré bedlivě sledovat, nejen jak to Šéf dělá, ale i jeho vybavení. Můžete si být totiž jistí, že Pohlerich si opravdu vybere jen to nejšpičkovější na trhu.

Zdeněk Pohlreich během své kariéry zažil v profesi snad všechno a došel i k uskutečnění svého cíle – otevřít vlastní restauraci. Svým způsobem ale tady jeho cesta teprve začíná. Cesta za jídlem, které mluví samo za sebe, které nic nepředstírá a ničím se nemaskuje. Jeho kuchyně je vždy zárukou té nejvyšší kvality.

autor: Mzone
rubrika: Grilování
Ohodnoť článek:
GD Star Rating
loading...
  1. Frantisek

    Dej si bacha, Pohlreichu. Zacina byt v televizi prepohlreichovano a ty si umis dat 1 a 1 dohromady… Nech si Ano sefe a vyjimecne nakej special. Jako ze slunce seno… Bacha, delaj z Tebe vola!

  • Komerční sdělení