hovězí steak
Hovězí steakZdroj: Internet

Minikurz vaření – hovězí STEAK z Argentiny

4.5/5
Hodnocení:

S vařením je to jako se sexem. Chce to trpělivost, cit a nebát se experimentovat! Ale kdo si myslí, že dosáhne prvotřídního výsledku s druhořadými surovinami a podřadným nářadím, šeredně se plete…

Na pořádný steak, nad kterým se vaše srdce rozbuší, žaludek rozezpívá a oko zvlhne, budete potřebovat:

Maso – nejlepší hovězí, které v obchodě mají, bude kus svíčkové z Argentiny. Pokud nechcete budit rozruch svými kapitalistickými choutkami, stačí, když si necháte uříznout na 3 porce půl kila z „pravé svíčkové“. Ale pozor: měla by být při okrajích nahnědlá a uprostřed červená. Takto uleželé maso bude křehké a na pánvi neztvrdne! Maso berte jen lesklé a jemně mramorované. Pokud natrefíte na ochotného řezníka, nechte si rovnou maso nakrájet na 4 cm vysoké plátky. A nyní s nákupem rovnou domů, ne abyste tento cenný poklad nechali válet v autě, nebo ho dokonce strčili do mrazáku…

Pánev – no na té vaší odřené teflonové to asi nebude úplně ono. Nejlepší pánev na steaky je litinová a hodně těžká. Jen ta se pořádně rozpálí. Pokud máte jen nějaké to palačinkové chrastítko, dbejte alespoň na správnou velikost. Na příliš velké pánvi se olej při okrajích brzy přepálí.

Olej, sůl, koření – zapomeňte na extra virgin olivový olej. Ten je vhodný na saláty, nikoli na pečení při vysokých teplotách. Kvalitní slunečnicový olej nelijeme přímo na pánev, ale syrové steaky jím jen po obou stranách potřeme. Nesolíme, nemarinujeme a hlavně na to božské maso nekydáme různé obskurní marinády!

Vlastní příprava steaku – do masa nebušíme paličkou, jen klouby prstů lehce proboxujeme. Každý plátek můžeme po obvodu obtočit slaninou, nebo provázkem, aby maso udrželo tvar. Není to ale nijak životně nutné. Potom položíme maso na rozpálenou pánev (pořádně rozpálenou! A pozor na teflon, ten musí být mastný, jinak se oloupe…) a z každé strany opékáme 3 minuty. Takto dosáhneme středního propečení, tedy média. Biftek bude na povrchu hnědý a uvnitř růžový, nikoli krvavý. I zcela průměrný matematik má nyní jasno – krvavý biftek se peče kratší dobu a úplně propečený o trochu déle…

A co potom? – hotové maso přendáme na vyhřátý talíř, osolíme a necháme cca 5 minut odpočinout. Potom servírujeme, nebo obalíme talíř alobalem a dáme do vyhřáté trouby, kde lahůdku udržíme teplou až do příchodu milované bytosti.

Příloha – cokoli vás napadne. Od zeleniny, brambor, dobrého chleba až po rýži, hranolky, americké brambory, krokety…

Co když se to nepovede? – nepropadejte panice a neházejte maso z okna, ani psovi do tlamy. Ztvrdlé steaky můžete zkusit podusit v hrnci pod pokličkou: zalijte trochou vody, zakápněte olejem a navrch naházejte rajčátka, papriky  atd.. Další možností je maso pomlít a zapracovat třeba s parmezánem do těstovin. Prostě, co se nesní, to se sežere, jak říkala babička… Tak dobrou chuť!

Příště, povzbuzeni skvělými výkony nejen při vaření, se naučíte připravit skvostný řízek přes celý talíř.

autor: Ivana Prudičová
rubrika: Nezařazené
Ohodnoť článek:
GD Star Rating
loading...

Komentáře nejsou povoleny pro tento příspěvek.