Menu

Co je nového?

Půjčujete si sluchátka? Neděláte dobře

Sdílení
Text: Martin Kovařík, Foto: Depositphotos

Půjčování a sdílení sluchátek může vést k infekcím, ukázala nedávná studie. Do vašich uší se mohou dostávat odumřelé buňky, bakterie nebo ušní maz, který Vám může způsobit nepříjemné chvilky.

Docentka Kelly Reynoldsová z arizonské univerzity zjistila, že právě bakterie, které se do vašich uší dostanou při půjčování sluchátek, mohou vést k infekčním onemocněním. Pokud chcete infekci zabránit, měli byste si sluchátka po použití jiným člověkem očistit.

reklama

„Ujistěte se, že jsou ze sluchátek otřeny všechny zbytky, například kožního mazu, a poté je otřete tamponem namočeným v dezinfekci nebo v lihu,“ dodává Reynoldsová.

Jinak ušní maz je pro naše zdraví relativně neškodný. Ale musí být náš vlastní. Cizí může způsobit nepříjemnou infekci. Výzkum dále ukázal, že uši každého člověka obsahují bakterie Pseudomonas, stafylokoky a streptokoky. Ty ovšem obvykle nezpůsobují žádné závažnější onemocnění. Ovšem pokud se ve vašem uchu bakterie přemnoží, nebo se objeví nový druh bakterie, které vaše ucho ještě nezná, pak můžete odcházet od lékaře s kapkami nebo sprejem, který vám uleví od bolesti.

Sluchátka jsou totiž jakýmsi špuntem, který ucpává vaše ucho. V něm se zvyšuje teplota a vlhkost, což je ideální prostředí pro bakterie a jejich množení.

Nejhorší variantou je, pokud se bakterie dostane do otevřené rány. Pak může nastat závažná kožní infekce. Mezi nejznámější ušní infekce, které byste si díky sdílení sluchátek mohli odnést, patří ušní houbičky, roztoči, puchýřky nebo černé tečky.

Nicméně alespoň jedno pozitivum tu je. Vaše uši nejsou vstupní branou pro nemoci, jako je třeba chřipka nebo nachlazení. A docentka Reynoldsová dodává na závěr jednoduchou radu: “Buď si můžete svá sluchátka po každém půjčení dezinfikovat, nebo svého kamaráda donuťte, ať si koupí svá vlastní.“ Inu jak se říká – dobrá rada nad zlato.

reklama

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru