Grilování v zimě.
Zdroj: internet

Zimní grilování – netradiční zpestření nastávajících dlouhých večerů

5.0/5
Hodnocení:

Většina grilovacích nadšenců už má své nářadí pečlivě vyčištěné, uskladněné a nostalgicky vzpomínají na křupavou krkovičku nebo bůček přímo z ohně. To je ale chyba! Ti největší machři mají vše potřebné ke grilování v pohotovosti i v zimě. Trocha chladu a sněhových vloček přece grilovací sezónu nezarazí – stačí jen dodržet několik jednoduchých pravidel, vybavit se opravdu kvalitním grilem a užívat si rožnění na zasněžené zahradě nebo balkónu.

Celoroční grilování se těší velké oblibě především v zahraničí – hlavně ve Spojených státech, pozadu nezůstávají ani alpské země. U nás kouzlo zimních gril party objevily především restaurace, ale postupně se dostávají i k nám do běžných domácností.

Jak tedy začít, Důležitá je správná výbava. Připravte si především teplé oblečení, rukavice a nezapomeňte ani na horký nápoj nejlépe v termosce, který můžete vylepšit kapkou něčeho ostřejšího. Když se o sebe takto náležitě postaráte, je třeba vybrat správné místo ideálně s přístřeškem, jako je terasa nebo balkón. V podstatě se dá říci, že na venkovní teplotě nezáleží – grilovat se dá i v třeskutých mrazech. Velké potíže vám ale při údržbě správné teploty grilu může způsobit silnější vítr nebo vánice.

Důležité je také upravit si okolní terén, abyste šetřili své síly a čas. Odhrabejte si proto ke grilu ve sněhu cestičku a dbejte na to, ať i během rožnění nestojíte na sněhu nebo kusu ledu a dejte si pod sebe rovnou, suchou a izolující podložku.

Jedním ze základních pravidel zimního grilování je opatřit si gril s poklopem. Pokrmy jsou tak chráněny a grilují se, aniž by bylo třeba poklop otevírat. Uzavřený způsob rožnění se nazývá nepřímé grilování. Dosažená teplota se pohybuje kolem 180 °C a propékání probíhá pomocí horkého vzduchu, který obíhá kolem roštu. Poklop zajistí, aby teplo neunikalo a propékání probíhalo rovnoměrně. Díky tomu se také nemusí potraviny během grilování obracet a maso bude přesto důkladně propečené i při mínusových teplotách. Tento způsob je vhodný, pokud je nutné potraviny grilovat déle než 25 minut nebo pokud hrozí vysušení či připálení. Ideálně se tedy hodí pro neporcované kusy masa, drůbež a ryby.

Počítejte také s tím, že v zimě spotřebujete více briket než v létě. Zároveň je důležité, aby byly stoprocentně suché, proto je kupte s předstihem a uložte na suchém místě. V zimě vám bude grilování trvat déle než v letních měsících. Zkrátit čas pomůže také zapalovací komín, který uvede brikety dřevěného uhlí rychle a snadno na provozní teplotu. Rychlou volbou může být i plynový gril.

A jaké jídlo je vhodné si v zimě připravit? K chladnějšímu počasí patří hutnější pokrmy a díky uzavřenému způsobu grilování zkuste vsadit na větší kusy masa. Nadšeni určitě budete z vepřových kotlet, hovězího, zvěřiny či kachny nebo husy. Pokud si budete chtít připravit k štědrovečerní tabuli nebo nevšedního vsaďte na grilovaného kapra. V každém případě ale před samotným servírováním jídlo přiklopte, aby nevychladlo a přeneste na stůl. Nezapomeňte ani na nahřáté talíře.

Gril můžete v zimě bez obav ponechat na terase či zahradě. Opatřete ho jen vhodným obalem, aby ještě zabránili vlivům počasí. U plynového grilu však musíte pamatovat na bezpečné uskladnění paliva, protože plynová bomba nesmí být vystavena mrazu.

Zimní grilování je vysoce návyková záležitost, které snadno propadnete. Není přece lepší doba pro setkání s přátely a s rodinou než právě za dlouhých zimních večerů. Zkuste proto překvapit návštěvu aktivitou, která typická spíše pro letní sezónu a určitě sklidíte úspěch. Co takhle svatomartinská husa na grilu? To by rozhodně stálo za to vyzkoušet!

autor: Mzone
rubrika: Grilování
Ohodnoť článek:
GD Star Rating
loading...

Komentáře nejsou povoleny pro tento příspěvek.

  • Komerční sdělení