Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Palačinky

Sdílení
Text: Ifa, Foto: Pixabay

Milí chlapci a chlapi, dneska se s vámi podělím o jedno tajemství: vaření není až taková věda, jak se z něho dělá. To jen my ženy z něho činíme něco složitého a výjimečného, abychom si připadaly nepostradatelné! Tak, a teď, když je to venku, můžeme vyzkoušet přípravu palačinek, po kterých se vám budou zdát sny, jaké jste ještě nezažili!

reklama

Nejlepší zpráva dne je ta, že nemusíte nic nakupovat, všechny ingredience vám zbyly z minula, když jste se chystali na řízky. Tedy, pokud jste si nehráli na chytráky a nevynechali tu doporučovanou marmeládu! Ale i tak můžete božský pokrm připravit a namazat ho třeba nutelou, medem nebo postrouhat jablkem a zavinout. Vaše fantazie se přece nenechá spoutat konvencemi!



Na přípravu palačinek si připravte: polohrubou nebo hladkou mouku, 1 – 2 vejce, mléko (předpokládám, že se u vás v lednici najde), olej na smažení, marmeládu. Misku nebo třeba půllitrový hrnek, metličku na rozšlehání těstíčka – tu můžete nahradit vidličkou nebo jednou metlou z ručního šlehače, naběračku, obracečku – lze nahradit plochou lžící, širokým nožem nebo čímkoli, na co jste zvyklí.

reklama


A nyní odvážně vpřed! Do misky vyklepněte celé vejce. Zasypte cca 4 polévkovými lžícemi mouky a přilijte asi půl malé skleničky mléka. Vše šlehejte.

Měla by vzniknout konzistentní hmota, která není moc řídká ani příliš hustá. Pro ilustraci mohu požadovanou hustotu těsta přirovnat k jogurtu, který pomalu vytéká z vaničky.

Pokud je těsto řídké, přisypte mouku. Pokud husté, přilijte mléko. Nebojte se toho, vy jste šéf kuchyně, ne nějaké schválnosti dělající těsto! Nechte chvíli odstát, aby se mouka pěkně nasákla tím mlékem. Na povrchu se někdy utvoří taková žlutá vodnatá loužička. Nenechte se touto hříčkou přírody nijak znervóznit. Zašlehejte ji do těsta a zvažte, zda jste s konzistencí spokojeni.


Vaření pro opravdové muže: Řízek


Nyní už zbývá jen smažit. Ale pozor. Není to jako u řízku. Naopak. Pánev jen slabě potřete olejem, aby byl povrch mastný, ale palačinka se neutápěla v oleji. Chvíli počkejte na správnou teplotu. Pozorní žáci školy vaření už vědí, jak ji zjistit. No? Víte? Ano, malinkou kapičku těstíčka vhoďte na pánev a čekejte, co se bude dít. Pokud se začne smažit, můžete nalévat těsto. Pokud ne, ještě chvíli čekejte.

reklama


Nyní naběračkou nalijte na pánev těstíčko. Pánev uchopte za držadlo do ruky a krouživým nakláněním ze strany na stranu se snažte, aby se těsto co nejvíc rozteklo do stran. Palačinka tak bude tenčí a rychleji se usmaží. Bedlivě pozorujte dění v pánvi. Až začnou okraje jakoby schnout a nebudou se už mokře lesknout, je čas přistoupit k obrácení palačinky na druhou stranu.

Na kejkle šéfkuchařů zapomeňte, pokud nechcete sundávat svoji večeři či snídani ze stropu. Jednoduše ji nějakým nástrojem, co vlastníte, obraťte.

Zbývá už jen chvíle a palačinku můžete z pánve vyjmout. Měla by mít zlatavou barvu. Pokud se nepovedla, nevadí. Máte další pokus! Hotovou palačinku namažte a zarolujte. Před smažením druhé a další palačinky nezapomeňte opět pánev lehounce namastit. Pokud to s olejem přeženete, nevadí. Přebytečný tuk můžete z pánve opatrně vysát ubrouskem. Pozor na spáleniny! Jen z vrozeného jemnocitu jsem do seznamu ingrediencí, které si máte připravit, nenapsala leukoplast, obinadlo a číslo hasičského záchranného sboru…

Jak jste si všimli, palačinku jste nesladili. Můžete ji tedy naplnit i něčím slaným, nebo sníst jen tak, pocukrovanou. Ani šlehačka není špatný nápad! Mňam!

A co příště? Že by nějaký jednoduchý gulášek? V lednici pár dní vydrží, pokud je ho hodně…

Komentáře (2)

  • Jarda

    28. 2. 2019 - 14:50

    Konečně! na tenhle recept jsem těšil celý týden, hned jak jsem snědl řízek! Vždycky jsem si (asi naivně, haha) myslel, že palačinky jsou těžký, protože je neuměla udělat ani moje babička. Ale nejsou, zvládnul jsem to, ha! Těším se na příště 🙂

    Odpovědět
  • Lumír

    4. 3. 2019 - 10:37

    Těstíčko se mi povedlo hned napoprvé a palačinky jsem si „vytunil“ marmeládou, nutellou a navrch šlehačkou – když už, tak už! S takovou se budu moct za chvíli přihlásit do Masterchefa! P.S.: Gulášek – pojď mi!

    Odpovědět

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru