Menu

Co je nového?

Rybář, nebo prostitutka? 10 nejnebezpečnějších povolání na světě

Sdílení
Foto: Shutterstock

Přemýšleli jste někdy, jaké povolání je nejnebezpečnější na světě? Zapomeňte na hasiče či válečné zpravodaje, na čele žebříčku najdeme úplně jiné profese!

reklama

Některé profese jsou relativně bezpečné, u jiných vám ale jde doslova o kejhák. Dali jsme pro vás dohromady žebříček těch nejnebezpečnějších na základě dat ze zdravotních pojišťoven. Možná budete překvapeni!


1. místo: Dřevorubec

Na špici žebříčku najdeme dřevorubce. Odhaduje se, že riziko smrti je u dřevorubců až dvacetkrát vyšší než u běžných povolání. Jejich práce je extrémně fyzicky náročná a navíc dřevorubci pracují většinou v odlehlých oblastech, kam dorazí zdravotnická pomoc později. Mezi hlavní rizika patří pád stromu či jeho části, ale také úraz od těžebního stroje.

reklama

2. místo: Rybář

Rybář není bezpečné povolání

Překvapení? Ale kdepak, rybáři na moři to nemají vůbec jednoduché! Stejně jako dřevorubci pracují daleko od možné pomoci, zužují je nevyzpytatelné přírodní vlivy a kromě utonutí nebo prochladnutí jim hrozí také zranění od vybavení.


3. místo: Prostitutka

Nejstarší řemeslo na světě patří také mezi ty nejnebezpečnější. V řadě zemí je prostituce postavena mimo zákon a ženy této profese se tak pohybují neustále na hraně (či za hranou) zákona. S prostitucí jsou navíc často spojeny další kriminální činnosti jako jsou kšefty s drogami či zbraněmi. No zkrátka prostředí, kde můžete lehce přijít k úhoně. A k tomu všemu si připočtěte ještě riziko přenosu pohlavních chorob nebo násilí ze strany zákazníka. Žádný med, co?


4. místo: Dojič hadů

Dojič hadů

Že tohle povolání neznáte? Buďte rádi, dělat byste ho totiž nejspíš nechtěli. Dojiči hadů mají za úkol dostávat z hadů jed, z kterého se pak následně vyrábí sérum proti uštknutí. Chvályhodná činnost, ale setsakramentsky nebezpečná.

reklama

5. místo: Výrobce mikročipů

Možná trochu překvapivé povolání v žebříčku nejnebezpečnějších profesí. Problémem výrobců mikročipů je ale kontakt s nebezpečnými chemikáliemi jako je třeba arsen. Tyto látky vás nezabijí okamžitě, ale pomalu a postupně. V této profesi máte totiž výrazně zvýšené riziko rakoviny či onemocnění dýchacích cest.


6. místo: Toreador

Tady v Česku to možná ani za povolání nepovažujete, v jiných zemích se ovšem krocením býků řada lidí opravdu živí. A není to úplně bez rizika, k vážnému zranění přijdete mrknutím oka.


7. místo: Pracovník na ropné plošině

Ani práce na ropné plošině nepatří mezi ty nejbezpečnější povolání...

Práce s nebezpečnými látkami, těžké vybavení, únava a vyčerpání i plnění úkolů ve vysokých výškách, to vše jsou rizika, která řadí pracovníky na ropných plošinách mezi ty nejohroženější na světě. Nedej bože, když dojde k výbuchu či jiné havárii, pak to máte skoro jistě spočtené…


8. místo: Podvodní svářeč

Podvodní svářeč je sakra nebezpečné povolání. Kromě úrazu elektrickým proudem vám tady hrozí také výbuch, utonutí nebo dekompresní nemoc. Každý rok zemře na světě údajně až třicet podvodních svářečů. Svoji letní brigádu tak hledejte raději jinde.

reklama

9. místo: Ocelář

Ocelářství je nebezpečná dřina. Vysoké teploty, riziko pádu z výšky nebo zranění od ocelových nosníků, to všechno jsou atributy, které řadí toto povolání do první desítky nejnebezpečnějších na světě.


10. místo: Bush pilot

Bush pilot

Ačkoliv letecká doprava patří mezi ty nejbezpečnější způsoby dopravy na světě, o tzv. bush létání to neplatí. Například piloti na Aljašce mají až dvakrát více nehod než běžní piloti. Tady se totiž nemůžete spolehnout na širokou a upravenou ranvej nebo na spolehlivou práci profesionálních mechaniků. Co si tady neuděláte sami, to nemáte.

reklama

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru