Menu

Co je nového?

Moderní útočné pušky, část III.

Sdílení

Nic naplat, i v současné době moderních technologií zůstává základní a nejdůležitější složkou každé armády pěchota. A pro každého jejího příslušníka představuje již několik set let hlavní součást výzbroje puška. Její evoluce sahá od archaických předovek na jednu ránu přes opakovačky s dalekým dostřelem až k moderním zbraním využívajících munici malé ráže, na nichž jsou aplikovány všechny poznatky z bojiště. V následujícím několikadílném příspěvku se podíváme na nejznámější či nejzajímavější zástupce současných útočných pušek. Nutno ovšem dodat, že do této kategorie stále přibývají další a další typy z různých států.

reklama

Vektor CR-21 (Jihoafrická republika)

Rozvinutý zbrojní průmysl Jihoafrické republiky vyprodukoval tuto útočnou pušku konfigurace bull-pup, která na první pohled zaujme téměř úplnou absencí rovných hran (CR-21 = Combat Rifle for 21st Century). Má ráži 5,56×45 mm a ve výzbroji jihoafrické armády měla nahradit stávající model R4, jehož zásobník také používala. Výrobce měl zbraň připravenou také ve verzi s kratší hlavní a velmi pravděpodobně by postupem času, jako u mnoha jiných současných zbraní, došlo k dalším modifikacím. Puška však zůstala pouze v prototypech. Údajně o ní byl zájem i v zahraničí, nicméně žádné konkrétní státy nejsou v tomto ohledu známy.


QZB-95 (Čína)

Také Číňané se rozhodli v případě své moderní útočné pušky pro konstrukci bull-pup. Zbraň se nejprve objevila u elitních jednotek, postupně se dostala i k jiným útvarům. Zajímavá je munice. Původně se počítalo s použitím ruského náboje 5,45×39 mm, nicméně neuspokojivé výsledky v testech vedly čínské konstruktéry k použití domácího 5,8×42 mm. Puška představuje součást uceleného kompletu, kam patří ještě kratší karabina a lehký kulomet. Vznikla také exportní varianta QZB-97 pro současnou standardní munici NATO, od níž je odvozena ještě poloautomatická varianta pro civilní trh. Puška se kromě Čínské lidové republiky dostala do výzbroje na Srí Lance a v Kambodži – v obou případech jí používají tamní zvláštní vojenské jednotky.

reklama

Khaybar KH2002 (Írán)

Mezi země, které se zabývaly vývojem útočných pušek, patří i Írán. V jeho případě jde o uspořádání bull-pup a konstrukce pak vychází z čínské kopie americké útočné pušky M16, vyráběné s licencí v íránské společnosti DIO. Zní to velmi složitě a opravdu to složité je. O pušce není známo příliš detailních informací. Ráže je 5,56×45 mm, jako zásobníky lze použít jakékoliv ze systému STANAG. Do výzbroje se KH2002 dostala roku 2003 a zdá se, že k tomu došlo pouze v zemi původu. Velmi pravděpodobně jde i v tomto případě o celý soubor zbraní a reálně lze uvažovat o existenci karabiny, lehkého kulometu a ostrostřelecké pušky.


Daewoo K11 (Jižní Korea)

Zajímavou útočnou puškou je jihokorejský model K11. Svým účelem by se dal přirovnat ke zrušenému projektu XM29 americké armády. Podobně jako on se jedná o spojení dvou zbraní do jediné. Jde o útočnou pušku ráže 5,56×45 mm a granátomet 20×30 mm, vystřelující výbušné granáty proti živé síle. I v tomto případě platí, že jde o rozměrnou těžkou zbraň, která sice znamená velkou výhodu na bojišti, ale není příliš vhodná k plošnému zavedení jako standardní útočná puška. Osud K11 je nicméně šťastnější než starší XM29. Jihokorejská armáda jí roku 2010 přijala do své výzbroje, mimo jiné i u jednotek působících v rámci mezinárodní mise v Afghánistánu. Další zákazník se zatím nenašel, avšak tato specifická zbraň zaujala ve Spojených arabských emirátech, kde se začalo uvažovat o nákupu těchto pušek – prozatím na zkoušku.


One comment

  • Terka

    1. 3. 2023 - 21:23

    Slyšela jsem od někoho že vzduchovka by se měla nově více vyskytovat ve službách policistů. To by mě teda zajímalo k čemu jim to bude. Vždyť oni vystřelí na někoho tak akorát jednou za život. Je proto potřeba aby měli nějaké složitější vybavení? Já si to rozhodně nemyslím.

    Odpovědět

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru