Menu

Co je nového?

Rakovina plic číhá i na ty, co nekouří. Zásadní je odhalit ji včas

Sdílení

Rakovina plic představuje vážné civilizační onemocnění, jemuž podlehne až 85 % pacientů. Typickými pacienty bývají kuřáci, nevyhýbá se však ani těm, kdo nikdy nekouřili. Plného vyléčení je možné v současnosti dosáhnout pouze chirurgickým odstraněním nádoru, podmínkou však je odhalení onemocnění v počáteční fázi. To není snadné, protože na začátku onemocnění nejenže nebolí, ale také se neprojevuje typickými příznaky, jako je kašel a dušnost, které by pacienta přivedly k lékaři. O to zrádnější rakovina plic je, proto není radno podceňovat příznaky a ignorovat prevenci.

reklama

Když byla středoškolskému učiteli chemie Walteru Whiteovi z kultovního seriálu Breaking Bad (v Česku Perníkový táta) diagnostikována rakovina plic, nemohl tomu uvěřit – vždyť nikdy nekouřil. Později mu došlo, že může jít o následek chemických pokusů, kdy se vinou nedostatečné ochrany nadýchal karcinogenních výparů. To se však neděje pouze ve filmech a seriálech – podobně může rakovina plic zaútočit na kohokoliv z nás.

Hlavním rizikovým faktorem je sice kouření, ale velkou hrozbou je rovněž vystavení karcinogenům v prostředí, zejména azbestu, radonu a znečištění ovzduší.

V posledních letech se intenzivně zkoumá také role vysokého výskytu nádorových onemocnění v rodině, tedy spojitost s dědičnými genetickými mutacemi, způsobující zvýšenou dispozici k rozvoji zhoubných nádorů.

reklama

U doktora

Mezi celoživotní nekuřáky, kteří onemocněli rakovinou plic, patří také paní Ilona Mančíková. Jak říká v rozhovoru pro vzdělávací platformu Plíce.online, k lékaři ji přivedl přetrvávající kašel po prodělaném onemocnění COVID-19. Díky tomu byl nádor odhalen ve stádiu, které bylo možné operovat. „Nikdy jsem nekouřila, ani nikdo z mé rodiny. Přesto mám rakovinu plic. Kuřákům bych chtěla vzkázat: přestaňte kouřit, když tím můžete snížit riziko nejen své, ale také svých blízkých ohrožených pasivním kouřením,“ nabádá paní Mančíková, která úspěšně prošla léčbou rakoviny plic – nádor se povedlo odstranit chirurgicky.


Program časného záchytu zachraňuje, není však určený nekuřákům

Každoročně onemocní rakovinou plic přibližně 6500 Čechů. Asi 5400 lidí ročně onemocnění podlehne. U 85 % pacientů je nemoc objevena pozdě, tedy ve stádiu, které už nelze vyléčit. Mnohým z nich by však lékaři mohli zachránit život, kdyby se nádor podařilo odhalit včas. Od ledna letošního roku byl proto v Česku spuštěn národní program časného záchytu rakoviny plic. Jak ale ukázal červencový reprezentativní průzkum, povědomí o programu je u dospělých Čechů zatím nízké. Z průzkumu vyplývá, že 65 % respondentů by podstoupilo preventivní vyšetření pro odhalení raného stádia rakoviny plic, pokud by jim to lékař doporučil. Avšak pouze 38 % respondentů uvedlo, že už slyšeli o programu časného záchytu rakoviny plic v Česku, 39 % o něm dosud neslyšelo vůbec a zbylých 23 % si není jistých.


Letité kuřáky, pro které je program určen, by o screeningu měli informovat praktičtí lékaři. Na účast v programu se ale mohou lékaře zeptat i sami. „Na program časného záchytu karcinomu plic by se měli svého praktického lékaře zeptat všichni současní i bývalí kuřáci. Ošetřující lékař doporučí pneumologické vyšetření na základě zátěže – počtu vykouřených cigaret a roků, kdy pacient kouřil. Počáteční stadia karcinomu plic nemají příznaky a pro úspěch léčby je zásadní, aby byl nádor odhalen co nejdříve,“ popisuje MUDr. Jana Krejčí, pneumoonkoložka z Fakultní nemocnice Bulovka.

reklama

Program je v současnosti určen nejrizikovější skupině kuřáků ve věku 55 – 74 let, kteří mají zátěž takzvaných 20 balíčkoroků – tedy 20 cigaret denně během 20 let, což znamená, že dvacetkrát vyšší riziko onemocnění, než nekuřák.

V případě výskytu příznaků by měli zpozornět nejen kuřáci, ale i lidé, kteří nekouří, a v současnosti pro ně screening není určen. Kohokoliv by měl k lékaři přivést výskyt kašle bez zjevné příčiny (jako je nachlazení), náhlého zadýchávání či dušnosti.


Pacientka s rakovinou

Diagnóza a život po ní

Pro odhalení nádoru na plicích slouží především bezbolestná zobrazovací metoda CT (počítačová tomografie), která je také využívána v rámci programu časného záchytu. V případě nálezu na plicích následuje bronchoskopické vyšetření a odběr vzorku nádorové tkáně, aby bylo možné zjistit o jaký typ nádoru se jedná a stanovit vhodnou léčbu.

Chirurgicky je možné léčit pouze pacienty bez vzdálených metastáz, avšak léčba pokročilých stádií rakoviny plic zaznamenala v posledních letech velký rozvoj. Především díky moderní imunoterapii je možné zajistit dobrou kvalitu života a jeho prodloužení až o několik let.

Z červencového reprezentativního průzkumu vyplývá, že 83 % respondentů souhlasí s tím, že rakovinou plic může onemocnět i nekuřák. Zároveň téměř polovina respondentů si myslí, že většina pacientů s rakovinou plic si onemocnění přivodila svým životním stylem. Jedná se o stigma, které může ovlivnit pacientovu psychiku a postoj k vlastní léčbě. Kuřáci často bojují s pocity viny, že si za nemoc „mohou sami“. Nekuřáci s rakovinou plic mohou zase zažívat pocity nespravedlnosti a křivdy, protože onemocněli i přesto, že se kouření vyhýbali.


Rakovina

Když se člověk dozví, že má rakovinu plic, převrátí se mu život na ruby. Zlomený je fyzicky, psychicky, a jak ukázala nedávná studie vědců z Bostonu, tak i po stránce sexuálního života. Zejména u žen totiž rakovina plic způsobuje sexuální dysfunkci a významně ovlivňuje jejich sexuální zdraví a chuť na sex. 

reklama

Kromě léčby je pro pacienty velmi důležitá i podpora nejbližších, protože psychika je důležitá pro zvládnutí situace po sdělení diagnózy i následné léčby. Ať už jsou příčiny onemocnění jakékoliv, pacient se najednou dostává do kolotoče informací a ptá se sám sebe: „proč právě já?“

I pokud je jeho nález ve stadiu vhodném k operaci, prožívá psychicky náročné čekání na zákrok a na výsledky biopsie. Po operaci následuje hospitalizace, hlavně první dny bývají bolestivé a neobejdou se bez tlumících léků. Po úspěšné operaci je pak třeba pracovat na návratu do formy, čemuž pomáhají dechová a pohybová cvičení. Vhodným doplňkem může být také jóga, například Organizace Karma srdcem pořádá zdarma po Česku jógu pro onkologické pacienty.


Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru