Menu

Co je nového?

Hit nadcházejícího léta: Neohraná klasika ze Švédska

Sdílení
Foto: Ludva Hejhal, Pexels

Známe ho všichni a čím dál více se objevuje v kavárnách nebo barech. Je totiž dokonalý! A to nejen svou chutí, ale i vzhledem a možnostmi, které baristům nabízí. Jde o espresso tonic. O náhodu, která vznikla jednoho chladného večera ve Švédsku.


Je horko. Chcete se osvěžit, nakopnout, a přitom si vychutnat prvotřídní Etiopii nebo Keňu. Není nic lepšího než si objednat espresso tonic. Nejlépe přímo na baru, abyste se nechali unést opojnou vůní čerstvě mletých kávových zrn a upřeným pohledem hleděli na baristu, který pomalým pohybem nalévá dvojité espresso na praskající led s tonikem. Už jste tu scenérii viděli tisíckrát a stále vás nepřestane uchvacovat.

Na jednu stranu jde o jednoduchý drink – kombinaci dvou surovin. Ale i ty nejjednodušší věci v sobě ukrývají určitá pravidla, která zaručí dokonalý výsledek.

Začněme od toho nejjednoduššího. Espresso tonic má mít svou správnou sklenici. Velkou tak akorát, aby se celá naplnila ledem a doplnila tonikem a kávou. Doporučuje se velikost 350 ml. Led by měl být z filtrované vody, jelikož i samotná voda ovlivňuje chuť a vůni kávy a může ji docela znatelně narušit. Následně přichází na řadu tonik. S tím se všelijak experimentuje. Může se použít bylinkový, suchý, jemně ovocný, květinový. Ochucený i klasický. Jaký upřednostňují samotní tvůrci drinku? Tonik, který má výrazné a kyselé tóny. A to právě kvůli espressu, které by mělo mít samo o sobě vysokou aciditu. Takže až budete stát před rozhodnutím, jakou kávu do drinku použít, určitě zrnka z Etiopie, případně Keni nebo Rwandy.



Ale jelikož espresso tonic, původem ze švédské kavárny Koppi Roasters, vznikl tak nějak náhodou, je zcela na baristovi, jak si přípravu osvojí a čím ji oživí. Proto také můžete v nabídce najít třeba i cold brew tonik nebo různé druhy ozdob, které si barista volí takovým způsobem, aby seděly k tónům kávy a bylinkovým kombinacím toniku. A ať už to bude plátek pomeranče, grepu nebo snítka rozmarýnu, rozhodně to dohromady vytvoří neukojitelný zážitek.

„Espresso tonic začal naši kavárnu vystihovat. Zákazníci si ho zamilovali a ze všech prodaných ledových káv teď tvoří 95 % objednávek. Navíc vypadá skvěle a díky tomu se jednoduše šíří i po sociálních sítích,“ říká majitel švédské kavárny Koppi Roasters.

Nicméně až po zmínění jejich kavárny a drinku v New York Times, se espresso tonic rozšířil i do dalších kaváren a vznikla z něj receptura, bez které bychom si dnešní baristickou scénu nedokázali představit.



Zkrátka, ať už si jej dáte kdekoliv a v jakékoliv kombinaci, vychutnejte si každý detail. Ledové osvěžení, kávové tóny, bylinkové variace toniku a hlavně samotný okamžik. Tak na zdraví!


Ochutnali byste geotermální pivo? Víme, kam na něj


Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru