Menu

Co je nového?

Nebuďte za jelita! Naučte se správně pojmenovávat kávu, kterou pijete

Sdílení
Foto: Pexels

Nic naplat, národ milovníků kávy nejsme. Češi se při přípravě dopouštějí základních chyb a často ani nevědí, co se pod jednotlivými názvy skrývá. Zákazníci si tak třeba v kavárnách objednávají piccolo, aniž by tušili, že tento název se při přípravě kávy vůbec nepoužívá.


RISTRETTO

Řekněme takové baby espresso nebo Kafíčko pro fajnšmekry. Objem má kolem 20 ml. Extrahuje se v rozmezí od 5-30 sekund a mělo by mít sladkou nakyslou chuť. Ristrettu se také říká caffé basso = nízké kafe.


ESPRESSO

Malý šálek silné kávy. Připravuje se ve vysokotlakém kávovaru. Horká voda se protlačí přes kávu. Kvalitní porce espressa je 7 g kávy a 25-30 ml vody. Důležitý je tlak okolo 9 barů a teplota vody 80-90 °C. Samotné espresso se připravuje maximálně 20-30 vteřin. Záleží na kvalitě kávovaru. Káva se po delší době přepaluje a zanechává v nápoji nepříjemnou pachuť a škodlivé látky.


ESPRESSO DOPPIO

Aneb double espresso. Dvojitý shot, dvojitá síla. Taková dávečka vás nakopne raz dva. Většinou má objem 40 ml. Můžete se setkat i s objemem 60 ml. Například v zahraničí se často používá doubleshot (dopio) jako běžné espresso. Naštěstí v Čechách se většinou doubleshot bere jako opravdu dvojitá dávka. Každopádně v létě si ho dejte na ledu! Osvěží a nakopne!


AMERICANO

Klasické espresso dolité horkou vodou. Doporučuje se všem, kteří chtějí přejít z mléčných nápojů na ty černé. Americano je skvělá volba, když chcete posedět v kavárně u šálku kávy a nechcete ho mít vypitý za 3 minuty. V Česku se můžete setkat s podáváním jako espresso a k tomu džbánek horké vody.

V zahraničí se podává rovnou s vodou. V tomto případě je lepší naše česká varianta. Přece jen každý má raději svůj poměr.


ESPRESSO MACCHIATO

Ne, opravdu to není „velké našlehané latté“. Bohužel pojem „macchiato“ má hodně lidí spojený s lattečkem. Ale to je omyl. Sice takový nápoj existuje, ale nepleťte si ho s espressem macchiatem. Budete zklamáni.

Když nemáte chuť na přemléčněné cappuccino a ani na čisté espresso, macchiato je skvělá volba.

Ovšem je trochu silnější. To se musí nechat. Je krásně vybalancované a přece jen ostré. Krapet mléka zjemní kyselou chuť. Macchiato je tvořeno klasickým espressem a mikropěnou.


CAPPUCCINO

Co více říct ke cappuccinu? Jeden z nejoblíbenějších nápojů vůbec. Tento nápoj mají v lásce jak neználkové, tak i baristi. Jelikož je to úžasně vybalancované spojení mezí kávou a mlékem.

Cappucco je tvořeno z espressa a zhruba 150 ml vyšlehaného mléka, které by mělo mít teplotu 65°C. Zkrátka když vás bude hodně pálit, mléko je přehřáté. Což taky není dobře.

Na vrchu by cappuccino mělo být jemné a lesklé. Pokud natrefíte na zkušeného baristu, vaše káva může být ozdobena roztomilým latte artem.


FLAT WHITE

Velmi populární nápoj poslední doby. Vznikl v daleké Austrálii a úspěch u nás získal až nyní. Zkrátka double espresso dolité vyšlehaným mlékem. Většinou se servíruje do skleničky, u které jde krásně vidět mikropěna, která by měla mít zhruba 1 cm.


CAFFÉ LATTÉ

Stará dobrá klasika, na které začínal snad každý. Tady pozor. Lattéčko vypadá v různých koutech světa různě. Když si v Itálii objednáte „latté“, chvíli na vás budou divně koukat a pak vám přinesou mléko. Radši říkejte „caffe latte“. Caffé Latté většinou sestává z 60 ml espressa, 300 ml horkého mléka a na vrchu je ještě vrstva mléčné pěny. Ne všude vám ale latté přinesou ve sklenici a s těmi rozdělenými vrstvami, jak jsme zvyklí u nás.


V Praze otevřeli selfie kavárnu, která vám naservíruje kafe s obličejem. Anebo klidně i s ňadry


Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru