Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Bublanina

Sdílení
Text: Ifa, Foto: Youtube

Cítíte tu vábivou vůni? Tu božskou chuť nadýchaného moučníku, který bývá sněden dřív, než stihne vychladnout? Pokud ano, nečekejte, až se nad vámi smiluje matka, babička či přítelkyně. Upečte si ji sami a pochlubte se svým kuchařským umem!


Tedy, pokud něco zbyde… Recept na bublaninu je velmi jednoduchý, ale neznamená to, že by nešel zkazit. Právě naopak. Hala bala se prostě kuchtit nedá, bohužel. Možná defenzivně krčíte rameny a saháte po obstarožních sušenkách. Ovládněte se! Trochu času a námahy se vám bohatě vyplatí.

Vidím vás, jak sedíte u kuchyňského stolu, před sebou ještě horký pekáč téhle pochoutky. Krájíte si notně velký kus a zapíjíte lahodným kakaem z otlučeného plecháčku. Romantika!

No a co potřebujete? Hlavně nějaké ovoce. Hodí se meruňky, třešně, višně nebo broskve či angrešt. Prostě, na co máte chuť! Tak nějak tuším, že postupně vyzkoušíte mnoho druhů ovoce a ještě nebudete mít dost!


  • Miska ovoce – hlasuji pro meruňky
  • 4 vejce
  • 150 g hladké mouky – část můžete nahradit polohrubou nebo také strouhankou
  • 50 g cukru krupice
  • 250 ml plnotučného mléka nebo i smetany
  • 100 ml oleje nebo rozehřátého másla
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • Na drobenku: 3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce cukru krupice, půl kávové lžičky skořice mleté, čtvrtka kostky másla nebo hery


Připravte si dvě misky – velkou a malou. Zapněte troubu a nastavte 190 stupňů. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Ručním mixérem nejdřív vyšlehejte v malé misce bílky se špetkou soli do tuhé pěny. Potom se vrhněte na šlehání žloutků ve velké misce. Než začnete šlehat, přidejte k nim rovněž špetku soli a cukr.



Žloutky se postupně mění ve světlou hustou kašičku. Nyní nasypte mouku a strouhanku, na ni prášek do pečiva, olej, vlažné mléko a vše šlehejte, Nakonec přijde ta pěna z bílků, kterou opatrně vmíchejte do směsi vařečkou.

Pokud se vám zdá těsto husté, přilijte mléko. Pokud řídké, trochu mouky.

Jistě jste si se vším hravě poradili a trouba dosud není na provozní teplotě. Máte tedy čas vypeckovat či nakrájet ovoce a udělat drobenku. Pokud použijete třešně, v zájmu svého výstavního chrupu radím vypeckovat. Pokud preferujete meruňky, vypeckujte je a nakrájejte minimálně na osminky.



Drobenka, někým nazývaná žmolenka či posypka, je jednoduchá. Všechny vyjmenované ingredience prsty prohněťte, až vzniknou malé hrudky, kterými posypete povrch koláče. Drobenka vytvoří voňavou zlatavou krustu, která je závěrečným polibkem téhle božské many!


Vaření pro opravdové muže: Štrůdl



Zbývá vymazat pekáček či menší plech máslem nebo olejem, nalít těsto, poklást ovocem a posypat drobenkou. A šup s tím do trouby. Upečeno byste měli mít za cca 25 – 30 minut, dle tloušťky těsta. Rozhodně po té půlhodině zkontrolujte. Doporučuji si vzít malý nožík a píchnout s ním doprostřed pekáče. Pokud ho vytáhnete čistý, aniž by se na něho nalepilo těsto, máte hotovo. V opačném případě ještě nechte chvíli bublaninu dopéct. Na povrchu zlatavá, uvnitř vláčná, ale nelepkavá. Voňavá tak, až srdce usedá. Dobrou chuť!

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru