Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Štrůdl

Sdílení
Text: Ifa, Foto: Depositphotos, Pixabay

Říká se, že i chlapi mají své dny. Já myslím, že na chandru všedního dne, kdy se člověku nic nedaří a co se může pokazit, se zkrátka pokazí, pomůže nějaká dobrota, sladkost, mls. Samozřejmě, že si můžete klidně koupit něco v cukrárně, nebo sáhnout do železných zásob tajného šuplíku a vytáhnout nějaký ten obstarožní bonbón či zvětralou čokoládu. Proč to ale dělat, když si dokážete hravě upéct nejoblíbenější moučník všech dob – štrůdl neboli závin? Božská mana vonící skořicí, jablky a také dětstvím, je hotová na to šup!

reklama

Nebudu vám předkládat recept na složité a pracné těsto, z kterého má noční děsy kdejaká ostřílená hospodyňka. Vystačíte si jistě s tím kupovaným, které není špatné a dobře poslouží účelu věci. A tou je pochoutka vlastnoručně upečená a vlastnoústně snědená! Neváhejte a odvážně se vydejte, vy moji chlapíci šikovní, na malý nákup.


Ingredience:

  • 2 balení listového těsta v ruličce – samozřejmě stačí jedno, ale nač troškařit, upečte rovnou dva štrůdly
  • 1 kg jablek nebo třeba i jiného ovoce, případně i kompotovaného. Vynikající jsou např. meruňky, které ale musíte nechat pořádně okapat!
  • Strouhanka nebo piškoty nebo balení sušenek
  • Hrozinky, vlašské ořechy, cukr moučka, skořice
  • 1 vejce

Na slanou variantu:

  • Mimo listového těsta také plátkový sýr, šunka, drcená rajčata nebo rajčatový protlak (na kečup zapomeňte!), dle invence třeba špenátové listy, kyselé zelí, nadrobno nakrájený pórek atd.

Začněte tím nejpracnějším, čímž je oloupání jablek a jejich nastrouhání na hrubé straně struhadla. Já loupu jablka v celku a ohryzky odkládám na předem připravený ubrousek. To jen pro pořádek, abyste nemuseli gruntovat celou kuchyň.

reklama

Vaření pro opravdové muže: Palačinky



Vedle misky s nastrouhanými jablky si připravte propláchnuté hrozinky – udělejte to důkladně a pod tekoucí vodou, dále oříšky nasekané najemno – ale nejsou povinné. Dále strouhanku nebo nadrcené piškoty či sušenky. Ty můžete drtit v igelitovém pytlíku nebo v malém mixéru, podle toho, co vás méně dopaluje. A zbývá už jen skořice a cukr moučka.

To vejce se má syrové vyklepnout do hrnku a rozšlehat vidličkou. Slouží na potření vrchní strany syrového štrůdlu.

Já se bez mučení přiznávám, že vejce vynechávám. Proč by měl být štrůdl lesklý, když se stejně pocukruje a potom sní, že… Ale zvyklost velí potírat, tak si vyberte. Alespoň se sami o sobě dozvíte, zda jste tradicionalisté či pokrokoví průkopníci!


Štrůdl

Zbývá poslední krok. Vyndejte těsto z celofánu, ale nechte ho ležet na takovém tom bílém papíru, v kterém je zabaleno. Rozbalte, nasypte trochu té strouhanky a rovnoměrně ji na těsto rozprostřete. Strouhanka slouží k zachycení šťávy z jablek, aby se těsto nepromáčelo. Na strouhanku rozprostřete jablka a vytvořte klidně 2 cm silnou vrstvu. Na jablka přijdou hrozinky a oříšky, dle chuti.

reklama

Potom zbývá jen trošku cukru a skořice, s kterou zacházejte opatrně. Méně někdy znamená více, což ostatně platí téměř u všeho v životě, s výjimkou peněz, že…

Celá náplň by měla zůstat asi 6 cm od okrajů. To abyste mohli svůj umělecký výtvor dobře zarolovat. Pokud to nejde, stačí, když odspoda nahoru těstem přikryjete náplň a odshora dolů také. Nebojte se a klidně trochu zmáčkněte, aby se okraje překrývaly. Přitiskněte k sobě a klidně i trochu silou. Po stranách vzniklé šišky těsto přeložte, aby bokem nic nevypadlo. I s papírem přeneste na plech a strčte do vyhřáté trouby na 190 stupňů. Pečte, dokud není štrůdl hezky temně zlatavý.


Vaření pro opravdové muže: Pomazánky


Slaná varianta je obdobná, jen nepoužijete strouhanku, ale začnete drcenou rajčatovou směsí. Potom už kladete ve vrstvách to, co máte rádi. Jako Kočička a Pejsek, jen mýdlo vynechte! Použít můžete i koření na pizzu nebo třeba čerstvou bazalku. Koukám, že jsem se nějak rozepsala, tak už končím a přeji dobrou chuť! Příště bude kuřátko, těšíte se?

One comment

  • Beáta

    30. 9. 2022 - 15:29

    Jedna moje bývalá mně vždy vařila do školy. Tehdy byla její chloubou kuchyně koprová omáčka. A to kdybyste jedli! Mňam, to je dobrota jen si na to vzpomenu teď. Už tehdy jsem se o vaření zajímal, ale moc jsem se toho nenaučil. A pak mně ještě utekla k jinému..

    Odpovědět

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru