Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Frittata

Sdílení
Text: Ifa, Foto: Depositphotos

Nenechte se mýlit názvem, frittata není zkratka pro fritovaného tátu, ani nějaký vysoce urozený pokrm, jak by název mohl napovídat. Frittata je přesným opakem jakékoli rafinovanosti a vyumělkovanosti.


Snad mi všichni světoví kuchaři odpustí, když vám mezi čtyřma očima prozradím, že se jedná o pokrm jednoduchý, rychlý, levný a vynikající! Jeho naprosto největší výhodou je, že ať do něho dáte cokoliv, samozřejmě ne kost, myš a mýdlo, jako Pejsek s Kočičkou, bude vám chutnat tak, že se odmítnete podělit i s osobou nejmilovanější. A to už je při vašem vyhlášeném altruismu opravdu co říct!


Co budete k přípravě Frittaty potřebovat?

  • 6 vajec – klidně i deset, podle počtu porcí, které plánujete a vězte, čím víc, tím lépe!
  • 2 velké vařené oloupané brambory – nebo zbytek špaget či jiných těstovin
  • 100 ml smetany 33% – nebo klidně celou, znáte to…
  • 60 g nastrouhaného tvrdého sýru čedar – nebo víc, ale značku nezaměňujte, čedar je nejlepší
  • 1 papriková klobása – nebo jiná, nebo žádná, pokud jste teď zrovna vege
  • 12 plátků anglické slaniny – já hlasuji vynechat, ale když máte chuť na mastné… a krásně voní
  • 1 balení cherry rajčátek, 2 červené špičaté papriky, svazek jarní cibulky, vanička baby špenátu
  • Sůl, pepř, koření (paprika mletá, nejlépe uzená)
  • Pánev bez držadla z umělé hmoty!


Nelekejte se, i přes to množství ingrediencí je už na druhý, maximálně třetí pohled zřejmé, že tenhle pokrm je o tom, co vám zbylo v ledničce z předchozího dne. Pokud máte úplně jinou zeleninu, nevadí. A pokud dáte místo smetany mléko, bude pokrm chudší, ale dietnější. Prostě, základ jsou vejce a něco hutného do nich.

Příprava Frittaty je o trochu jiná, než kdybyste kuchtili obyčejnou vaječnou omeletu. Čímž jsem lišácky předešla vaší zvídavé otázce, čím se Frittata liší od naší staré dobré české omelety? Je to právě tou zmíněnou přípravou.

Začněte krájením brambor na malé kostičky. Kostičky vytvořte i z cibulky, paprik a slaniny. Potom na tenké plátky nakrájejte chorizo, jak jsem vznešeně nazvala tu klobásu a ty cherry rajčata. Čím bude klobáska kvalitnější, tím si víc pochutnáte, to je jasné.



Nyní v pánvi rozehřejte olej, v tom lepším případě přepuštěné máslo Ghí. U toho bych se chtěla zastavit a doporučit ho. Prodává se ve skleničce podobně jako marmeláda a je světle žluté. Tahle docela drahá záležitost se kupodivu vyplatí. Přepuštěné máslo se nepřepaluje a má vynikající chuť i aroma. Vydrží velmi dlouho, protože je ho potřeba na pánev vždy jen trochu, asi tak jedna vrchovatá čajová lžička.


Vaření pro opravdové muže: Šunkofleky



Ale prozatím zůstaňme u toho oleje. Na ten dejte brambory a až se začnou opékat do růžova, přidejte postupně slaninu, klobásku a po orestování nasypte zeleninu. Opět nechte chvíli restovat. Nakonec ještě lehce poprašte uzenou paprikou. Nyní můžete na tuto lákavě vonící směs nalít osolená a opepřená vejce rozšlehaná se smetanou, navrch posypat lehce pokrájeným baby špenátem (pokud jste ho tam nedali už před tím, což je také možné) a vše zvršit tím nastrouhaným čedarem.

Ano, už se vám sbíhají sliny, ale ještě není konec. Teď je ten správný čas přesunout pánev do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů a zhruba 10 minut i víc zapékat. Teprve nyní je hotovo!

Všechny ingredience se propojily a vzájemně provoněly. Božský pokrm láká ke konzumaci. A nezapomeňte se pochlubit! Podle druhu použitých ingrediencí jste vytvořili Frittatu španělskou – chorizo, polskou – houby lišky, italskou – špagety nebo klidně i ruskou – slanečci. Mňam! Příště budou lasagne, těšte se!

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru