Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Jahodové knedlíky

Sdílení
Text: Ifa, Foto: Depositphotos

Důvodů, proč si něco uvařit, může být mnoho. Snaha jíst zdravě, chuť na domácí jídlo, touha ušetřit nějakou tu pracně vydělanou korunu. Největší motivací, a asi také nejčastější, je prostě relax. Životní styl, odpočinek a kreativita. A tak, zatímco ženy vaří a pečou většinou z povinnosti, muži povýšili kuchtění u plotny na umění. Na činnost, při které popustí uzdu fantazii, vyzkouší nové postupy i kombinace a jsou odměněni nejen slastnou chutí na jazyku, ale i chválou a obdivem okolí. Proč se tedy zříkat tak bohulibého koníčku? Proč se odbývat hotovkami napuštěnými konzervanty, barvivy a bůh ví, čím ještě? Dopřejte mozku zábavu, jazyku blaho a svému tělu mega dávku zdraví!


Sladká jídla občas budí pochyby, zda není jejich příprava přece jen pro ženské. Chlapi přece mají vařit guláš a tak! Tohle tvrzení je jen pouhou zpátečnickou předpojatostí. Vždyť většina cukrářů jsou muži a jak uznávaní! Vy si můžete pro začátek připravit skvělé, jednoduché a dokonce i dietní jahodové knedlíky, které vás jistojistě nadchnou!


Co nakoupit a na co nezapomenout?

  • Vanička jahod
  • 1 tvaroh, může být klidně i nízkotučný
  • Polohrubá mouka
  • Olej
  • 1 vejce
  • Moučkový cukr, špetka soli
  • Skořice
  • Jahodový jogurt nebo Pribináček nebo tvrdý tvaroh na strouhání

Do misky dejte tvaroh, syrové vejce, asi 3 lžíce oleje (odhadem), špetku soli, hrnek polohrubé mouky. Vařečkou, a později rukou, vytvořte těsto. Pokud je řídké, dosypte opatrně mouku. Hmota by měla být vláčná, nelepit se na stěny misky a dobře tvarovatelná. Mouku proto přidávejte postupně, protože její množství se odvíjí od hustoty tvarohu. Některý je řídký, a pokud je ve vaničce na vrchu voda, vylijte ji.


Vniklé těsto nechte chvíli odpočívat. Cukr se do těsta nedává, až do dřeně z jahod! Nyní propláchněte jahody, naskládejte na mělký talíř a pocukrujte. Těsto propracujte a vytvořte váleček o průměru cca 5 cm. Z válečku ukrajujte kousky asi také 5 cm dlouhé.

Nebo se nad doporučený postup povzneste, vždycky udloubněte kousek těsta a zabalte do něho jahodu tak, aby vznikla koulička – knedlík.

Druhá, jednodušší varianta je, vytvářet z těsta kouličky bez jahody. Uvařené se potom polijí jahodou dření. Ale nepředbíhejme. Knedlíčky vzniklé obalením jahody těstem, vkládejte do vroucí osolené vody. Třeba tak, že si knedlíček dáte na polévkovou lžíci a tu potom ponoříte do vody a knedlík tam necháte.



Vodou nešetřete, mělo by jí být asi do ¾ obsahu hrnce, ne méně. Vařečkou knedlíčky opatrně oddělte ode dna, aby tam nezůstaly přichycené. Nyní stůjte nad hrncem a nikam neodcházejte.

Trpělivě čekejte, až se knedlíky začnou zvedat ode dna a plout na povrchu. Teď nastala chvíle, kdy odvážně vylovíte jeden knedlík a opatrně ho rozkrojíte. Zjistíte, zda je těsto uvnitř hotové, nebo zda je ještě syrové.

Pokud se vám zdá, že jsou knedlíky hotové, vodu slijte a knedlíky můžete servírovat. Ze zbylých jahod ručním mixérem vytvořte dřeň, nebo jen tak jahody rozmačkejte vidličkou. Dření jahody polijte, ať už mají či nemají vevnitř jahodu. Navrch můžete dát pár lžiček jogurtu nebo pribináčku. Jemně posypte skořicí, dle chuti.


Vaření pro opravdové muže: Palačinky



Další, tradičnější možností, je posypat knedlíky nastrouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a celé to přelít rozpuštěným máslem. Mně osobně se zdá dřeň a jogurt sofistikovanější. Knedlíky jsou dobré horké i studené, jako hlavní jídlo i dezert. A že se nemusí jednat jen o jahodové knedlíky asi nemusím nijak zdůrazňovat. Vynikající jsou i borůvkové, meruňkové nebo švestkové. Tak dobrou chuť a nezapomeňte se podělit!


One comment

  • Jarda

    18. 6. 2019 - 18:01

    Boze, tohle MILUJU! Nejlepsi letni jidlo! Budu si je ted delat kazdej tejden 😀

    Odpovědět

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru