Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Pečené kuře

Sdílení
Text: Ifa, Foto: Pexels, Pixabay

Zdánlivě snadná věc může skrývat mnohá úskalí, což jistě vy šviháci lázeňští, víte sami moc dobře, při své vysoké inteligenci. Nejinak tomu je i s kuřetem. Zlatavě hnědé, s křupavou kůžičkou a šťavnatými prsíčky – to je ideál, který se ne vždy podaří naplnit. Prsa mohou být dlouhým pečením vysušená, záda rozměklá a stehna si tuhostí občas nezadají se svalem stoletého maratonského běžce.


Jak tedy přelstít matku přírodu a připravit si voňavou pochoutku, o které budete ještě dlouho tajně snít na firemních schůzkách? Co musíte všechno udělat, abyste si pochutnali na pečeném kuřátku? Nejdůležitější je, světe div se, koupit pořádné kuře. Nejlepší je ho pořídit z farmářského trhu nebo od chovatele. O trochu nižším levelem je koupě českého kuřete, žádného cizáka s nejasným původem. Když toto splníte, zbývá už jen pár drobných ingrediencí a cesta k mega úspěchu může začít.


Co nakoupit:

  • 1 pěkné kuře
  • Pár cibulí, paličku česneku, čerstvé bylinky – rozmarýn, šalvěj atd. (není povinné)
  • Slunečnicový olej a máslo
  • Případně pár brambor, které můžete upéct s kuřetem jako přílohu
  • Pro odvážné, kteří si troufnou nacpat kuřeti břicho nádivkou: 2 až 3 starší žemle, 2 vejce, špetka muškátového oříšku, již zmíněné bylinky

Nastavte troubu na 190 stupňů a vymažte pekáč nebo oválný hrnec (nesmí mít ucha z umělé hmoty!). Kuře důkladně omyjte pod studenou tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou. Potom osolte ze všech stran i z vnitřku.

Následuje delikátní úkon, kdy opatrně nazdvihnete prsty kůži na prsou a pod ní, tedy mezi kůži a maso, vložíte dva silnější plátky másla. To zajistí, že bude kuře vláčné. Možná.

Následuje nádivka, pokud chcete. Tu vytvoříte jednoduše. Housky nakrájíte na malé kostičky, dáte do misky, přidáte vaječné žloutky, mléko, koření, bylinky a nakonec sníh z bílků. Ten vznikne, pokud oddělené bílky s trochou soli vyšleháte metličkou nebo ručním šlehačem do konzistence husté pěny, která neteče a při otočení misky dnem vzhůru drží jako lecjaká víra nebožákova. Vše promícháte a nandáte jako zručný chirurg do břišní dutiny kuřete. Pokud vás tahle složitost odradila, stačí, když do prázdného břicha umístíte cibuli a pár bylinek.



Kuře vložte do pekáčku, okolo něho vkusně rozmístěte půlky cibulek, oloupané stroužky česneku a dle přání i brambory, které se pečou zároveň a nasáknou krásnou vůni. Zbývá jen osolit, trochu poprášit tou paprikou a poklást kousky másla. Pravého, ne toho z umělé hmoty, které vydrží v nezměněné podobě několik století a netknou se ho ani k smrti vyhladovělé myši! Podlijte asi hrnkem vody. A již nyní lákavý a voňavý pekáč dejte do vyhřáté trouby.


Vaření pro opravdové muže: Řízek


Nastal čas na odpočinek! Ale ne, abyste si dali šlofíka a budili vás hasiči. Asi po 40 minutách, přesně to být nemusí, udělejte něco, za co vás zřejmě žádný šéfkuchař nepochválí, ale váš mlsný jazyk ano. Vyndejte pekáč a opatrně, pomocí obracečky v ruce jedné a třeba vařečky v ruce druhé, obraťte kuře břichem dolů. Pěkně ho vyšplouchejte v té krásné šťávičce, v které leží. Pokud není hluboká alespoň centimetr, dolijte opět vodou.



Pečte dalších 30 minut i déle, dokud záda nezískají zlatavý lesk. Potom kuře stejným způsobem obraťte zpět a čekejte, až prsíčka zezlátnou a budou stejně lákavá, jako vnady vaší přítelkyně v tom nejteplejším létě!

Cítíte tu vůni? Zbíhají se vám sliny jako pejskům pana Pavlova? Tak je vše v pořádku a svět funguje jak má. Dobrou chuť!

A co příště? Že by burgery alias karbanátky?

One comment

  • Jarda

    12. 4. 2019 - 17:59

    Joooo kure, mnam. To je klasika klasik. Jak jsem jiz vzpominal na babicku u palacinek, tak kure taky zrovna nebyla jeji silna stranka… ale mne se povedlo (musim se pochvalit, nikdo jinej to neudela) a i babicce chutnalo! 😀

    Odpovědět

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru