Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Rakouské špecle

Sdílení
Text: Ifa, Foto: Youtube

Snad mi naši slovenští bratři prominou, že před receptem na jejich halušky dám přednost rakouskému receptu na jejich vynikající špecle. Má to svůj důvod a tím je sortiment použitých surovin. Zatímco na halušky musíte mít ve spíži syrové brambory, které mísíte s moukou, na špecle postačí jen ta mouka. Tak proč si to komplikovat!


Výsledek je ve finále stejný. Vznikne jeden z nejoblíbenějších pokrmů všech mužů, chlapů, pánů, jinochů i mladíků! Pochybujete? Až ochutnáte, budete se slzami v očích litovat, že už jste si tuhle božskou pochoutku neuvařili dávno!


Na rakouské halušky, neboli špecle, se dává uzená slanina. Pokud preferujete úžasnou a super zdravou brynzu, neostýchejte se. Multikulturalismus je i v gastronomii přínosem!

Ale ještě pár slov k té brynze. Zdalipak jste věděli, že obsahuje mnohosetkrát víc živých laktobacilů, než ty nejživější jogurty?

Proto by se měla stát nedílnou součástí jídelníčku, ať už rozdrobená na haluškách nebo namazaná na krajíci chleba či v salátu, který jistě poctivě konzumujete každý den. Nuž, řečí bylo dost, vzhůru k plotně!


Jaké suroviny nakoupit?

Na těsto:

  • 2 vejce
  • Hladká mouka
  • Mléko
  • Sůl a pepř


Na omáčku:

  • Tvrdý sýr nebo brynza
  • Zakysaná smetana
  • Uzená slanina


Do mísy nalijte hrnek mléka a v něm rozšlehejte vidličkou nebo metličkou 2 syrová vejce. Postupně přisypávejte opatrně hladkou mouku, aby vzniklo hodně husté hladké těsto. Osolte a opepřete.


Nyní naplňte do 3/4 hrnec vodou a přiveďte k varu. Osolte. A teď přichází ten nejdůležitější okamžik.

Buď těsto protlačujte přes haluškovač, což je taková jakoby pánvička s dírkami, kterými těsto protéká. Nepochybuji, že tento obskurní kus nádobí nevlastníte.

Proto zvolte možnost B a tou je celkem jednoduchá činnost. Musíte ale vše vykonat rychle! Těsto nandejte sběračkou na prkénko a z něho oddělujte nožem malé kousky, které hrňte do vroucí vody. Potom další díl těsta a další.


Vaření pro opravdové muže: Šunkofleky



Takto vzniklé žížalky, je jedno, že nepravidelné, vyplouvají po chvilce na povrch vařící se vody. Tím dávají svému milému kuchaři najevo, že jsou hotové. Takhle jednoduché to je!


Vodu sceďte nebo žížalky vyndejte pomocí sítka neboli cedníku. Nyní vyškvařte na pánvi slaninu. Nasypte na pánev špecle a promíchejte. Pokud jste se slaniny, či nějaké hodně dobré uzeniny, dobrovolně vzdali, stačí, když halušky bohatě posypete kvalitním tvrdým sýrem, promícháte, přidáte tu kysanou smetanu a rozdrobenou brynzu.


Vaření pro opravdové muže: Lasagne



Teď byste měli směs přendat do zapékací misky a strčit do trouby. Stačí 200 stupňů a 15 minut. Hotovo! Ale i tuto fázi lze zjednodušit. Špecle prostě posypte vším, co máte rádi a je to! Kysanou smetanu můžete klidně vynechat. Nebylo by ode mě hezké, kdybych neupozornila i na jiné varianty tohoto světově proslulého pokrmu, ať už ho budete nazývat jakkoli. Halušky neboli špecle jsou vynikající i s kyselým zelím, nebo jen na pánvi opečenou cibulkou. Ale přece jen, za tu brynzu se přimlouvám!


Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru