Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Velikonoční nádivka

Sdílení
Text: Ifa, Foto: Depositphotos

Nádivka nemusí být jen velikonoční, to se jen tak říká… Tak se nebraňte a jeden pekáček si hravě upečte! Nebudete litovat.


Taková voňavá nádivka se hodí nejen jako hlavní chod třeba s bramborem nebo zeleninovým salátem. Výborná je i studená, tedy vhodná do pracovního procesu, kde na ni nalákáte šéfa zesláblého dietami. Odměna, povýšení a nekonečný dík vás jistě nemine! Nádivka je velmi lehká na přípravu a také levná, což jistě oceníte před blížící se splátkou hypotéky, leasingu a dalších doživotních plateb.


Co tedy potřebujete?

  • 8 – 10 rohlíků, dají se nahradit vekou, toustovým chlebem, ciabattou apod.
  • 4 celá vejce, půl sklenice mléka nebo ještě lépe smetany
  • Necelých ½ kg uzeného masa – nemusí být, nebo lze nahradit kusem šunky, šunkové klobásy
  • Kousek másla na vymazání pekáče
  • Špetka muškátového květu (koření), špetka pepře
  • Bylinky – kopřiva, špenát, petržel kudrnka, pažitka, klidně i najemno nakrájený pórek


A nyní vzhůru k prkénku! Chopte se nože a nadrobno nakrájejte bílé pečivo na cca 1 cm kostičky. Ty dejte do misky, zalijte mlékem a promíchejte se 4 syrovými žloutky. Přidejte muškátový květ a pepř a znovu dobře promíchejte.

Nyní si ušlehejte tuhý sníh z bílků. Ručním šlehačem to jde snadno, zvlášť když nezapomenete do bílků přidat velkou špeku soli.

Vzniklý sníh vyklepněte do té houskové hmoty. Nyní si nakrájejte maso nebo taky ne, podle toho, zda jste či nejste vegetariáni, to je jasné. Asi nejdůležitější ingrediencí jsou překvapivě ty bylinky. Velikonoce jsou nazývány Svátky jara, a tudíž něco zeleného by se mělo v nádivce objevit. Tradice velí kopřivu, tak se na ni můžete hrdinně vydat do přírody. Místo, kde ji utrhnete, by nemělo být veřejným záchodkem všech psů z okolí! O bezdomovcích samozřejmě ani nemluvě. Tedy, jak správně tušíte, sehnat svěží a nekontaminovanou kopřivu bude těžší, než jste si mysleli.


Vaření pro opravdové muže: Šunkofleky


Asi se hodí varovat i před klíšťaty, která již krvelačně číhají na všechny romantiky ve svém teritoriu. Mohlo by se lehce stát, že svoji kýženou nádivku ochutnáte na nemocničním lůžku, kde se budete léčit s boreliózou nebo ještě hůř, zánětem mozkových blan. Proto radím, nahraďte alibisticky kopřivu čerstvými lístky špenátu – k dostání ve větších supermarketech. Pokud je zrovínka nemají, protože my Češi přece preferujeme dvojí kvalitu i sortiment potravin, můžete použít i mražené špenátové kostky. Stačí čtyři. Ty, po rozmrznutí zakomponujte rovněž do nádivky. Přidejte i nadrobno nakrájenou pažitku nebo tu kudrnku. V supermarketu v oddělení zeleniny jistě něco seženete.



Vzniklá hmota je kompatibilní a pomalu vteče na vymazaný pekáč. Pokud chcete ohromit kolegy, můžete nádivku plnit i do papírových mufinových košíčků. Ty dáte na plech a pečete v troubě stejně, jako tu nádivku v pekáčku. Tedy při 180 stupních do tmavě zlatava.

Pokud navrch přidáte malé kousíčky másla, vytvoří se božská krusta, které po upečení stoprocentně neodoláte. Pokud se chcete vsadit, klidně!

Co ještě dodat? Snad abyste nezapomněli na malé mlsné koledníky. Tak až budete nakupovat ingredience do nádivky, nezapomeňte do košíku přihodit pár čokoládových vajec a zajíců pro malé loudily a nějakou tu lahvinku pro ty velké. A že chcete vědět, co vás čeká příště? Bude to bomba. Urozenost. Pravá fritata!


Vaření pro opravdové muže: Pomazánky


Komentáře (2)

  • Lumír

    17. 4. 2019 - 13:35

    Paráda, hned o víkendu se na nádivku vrhnu! Hody hody!

    Odpovědět
  • Jarda

    17. 4. 2019 - 18:24

    Hm, tak to si necham libit! A v pondeli si po kolede a po vystrizliveni udelam z vykoledovanejch vajec vajickovou pomazanku! Uz jsem skoro kluk na zeneni!

    Odpovědět

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Top