Menu

Co je nového?

Celibát versus smilstvo aneb z extrému do extrému

Sdílení
Text: Ondřej Dunda, Foto: Shutterstock, Pexels

U každého normálního chlapa vzbudí slovo celibát skoro zděšení. Těžko pochopit, proč se někteří lidé rozhodnou prožít život bez něčeho tak přirozeného, jako je sex. Každý v sobě máme zakořeněný pohlavní pud a potlačovat ho je pro většinu lidí proti přírodě i společenskému řádu. Schválně zkuste kamarádům u piva říct, že jste se rozhodli držet celibát a sledujte jejich reakce. Někteří se vám vysmějí, případně vám nevěří, jiní vás rovnou prohlásí za blázna či impotenta.

reklama

Celibát může být buď dobrovolný, nebo nucený. Ačkoli se to zdá neuvěřitelné, opravdu existují muži (ale i ženy), kteří se rozhodnou vést život bez sexu. A nejsou to jen příslušníci různých řeholních řádů.

Stává se, že i obyčejný chlap dojde k závěru, že mu sex přináší víc problémů než potěšení. Své napětí a frustraci pak kompenzuje například sportem nebo masturbací.

Dá se říct, že skoro každý člověk během svého života držel určitou dobu celibát. Ale pozor – dobrovolný celibát je věc návyková. Chuť na sex ztratíte brzo, zvláště když přece existují i jiné metody… Postupně zjistíte, že vám ženy nechybí, protože vás nikdo neomezuje a děláte si, co chcete.

reklama

Celibát, nebo smilstvo?

Oficiálně se celibát definuje jako život bez manželství nebo obecně bez pohlavního styku. Hojně se uplatňoval (a uplatňuje) ve světových náboženstvích, nikoliv jen v křesťanství. Církev ve středověku své služebníky k jeho dodržování přísně nutila. Po zákazech do vlastních řad kněží přicházeli s ostrou kritikou erotiky a sexu. Ovšem jen navenek.


Ve skutečnosti bujel sexuální život nejen mezi řádovými kněžími, ale i na nejvyšších církevních pozicích. Církev celý středověk smilstvo neboli nemanželský sex pranýřovala, ale o prostituci taktně mlčela. Důvod, proč tomu tak bylo, vysvětlovali katoličtí učenci slovy: „S prostitucí ve městech je to stejné jako s toaletami v palácích. Jsou nepříjemné, ale jestliže je člověk odstraní, rozšíří se zápach a hniloba.“


Celibát, nebo smilstvo?

Církevní pokrytectví mělo racionální důvody. Mlčky trpěná prostituce měla sloužit hlavně mužům svobodným, kterých bylo veliké množství. Nejen, že se jich mnoho nemohlo oženit z důvodů ekonomických – čeledíni a bezzemci by své rodiny neuživili, na ženění často nezbývalo ani pro druhorozené syny majetnějších rodin. Ti nemohli ohrozit rodinný majetek tím, že by se musel dělit mezi rodiny všech bratrů. Mnohým dalším to ale také zakazovalo dobové právo, například studentům univerzit, jejich mistrům, někdy také žoldnéřům a písařům.

reklama

Smilstvo bylo církví považováno za smrtelný hřích. Obvykle bylo trestáno vymrskáním z města nebo zazděním zaživa.

Aby se zamezilo cizoložství, byly vyráběny různé veselé vychytávky. Jmenujme například pás cudnosti, zhotovený z poctivého železa a opatřený zámkem. Odjel-li rytíř bojovat v křížové výpravě, opatřil drahou choť chytrým postrojem.


Byli jste už někdy nevěrní? Podívejte se na nejčastější důvody, proč muži podvádějí své partnerky


Dnes už jsme bohužel nuceni se podobných vymožeností vzdát, jinak by nás feministky umlátily podprsenkama. Máme ovšem k dispozici celou řadu jiných vymožeností, jak odhalit zálety své drané polovičky. Například testy DNA spolehlivě odhalí, jestli se vám partnerka pokusila nasadit do hnízda „kukačku“. Mobily a podobné vychytávky taky často poslouží k odhalení nějakého toho smilstva, ovšem v praxi mnohem častěji spíše toho vašeho, jelikož dámy jsou mnohem obezřetnější a své erotické konverzace mažou důsledněji.


Celibát, nebo smilstvo?

Na závěr ale máme jednu pozitivní zprávu – téměř všechny nezávislé vědecké analýzy dokazují pozitivní účinek smilstva na lidské zdraví. Takže milujme se a množme se!


Nevěra u vás doma

Čeká nevěra i u vás doma? Nová studie ukazuje, jak to zjistit


Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru