Menu

Co je nového?

Beergeek aneb jak se vyznat ve svrchně kvašeném pivu

Sdílení
Foto: Pexels.com

Nové hospody a bary nabízející všemožné druhy piva rostou v Čechách jako houby po dešti. Málokterý muž se v roce 2018 spokojí s klasickým europivem za 30 Kč a neváhá si za „lepší“ pivo připlatit. Některé reklamy velkých pivovarů se nám snaží naznačit, že „lepším“ se piva z menších pivovarů dělají pouze cenou, s tím ale nemůžeme souhlasit. Když se totiž ponoříte do ochutnávky svrchně kvašených piv a nespokojíte se pouze s klasickým plzeňským typem, teprve poznáte, co znamená, že má pivo říz! Jak se ale v obrovské nabídce piv vyznat? Máme pro vás mikromanuál těch nejzákladnějších druhů, které by měl každý začínající beergeek znát.

ALE, IPA..WTF?

Klasické svrchně kvašené pivo, to je ALE, které si právě díky svrchnímu způsobu kvašení zachovává typický ovocný nebo výrazně kořeněný nádech. Nemyslete si ale, že se jedná o nějaký slabší kousek, některé druhy „ejlů“ jsou tak hořké, že by mohly porazit i pořádnýho chlapa. Jak se v těch ALEch ale vyznat?

IPA je vysoce chmelený ALE, který svůj název získal díky exportu z Ameriky do Indie. Aromaticky i chuťově velmi výrazné pivo, kde vás mile překvapí jeho hořkost, i když podle vůně byste ho tipovali spíše na nějaký ředěný radler. Jedná se o silné pivo, jehož obsah alkoholu se pohybuje někde kolem 6,5 %.

Existuje mnoho druhů IPA, tím nejznámějším je asi Imperial IPA, které se vyznačuje vyšší hutností a extrémní hořkostí. To o Belgian IPA se zase traduje, že je pro belgičany hořká až moc, proto ji raději vyváží za velkou louži, Belgian IPA je typická použitím speciálních belgických kvasnic a lehkou nakyslostí. Klasická English IPA je zase v porovnání s ostatními slabší a spokojí se s obsahem alkoholu kolem 5 %, na chuti jí to ale rozhodně neubírá.

Pšeničná piva

Na oblíbenosti získávají také pšeničná piva, která si libují ve vysoké nasycenosti s bohatou pěnou. Někoho by vůně kvasnic mohla odradit, když ale prvotní nechuť překonáte, zjistíte, že se jedná o velmi dobré a chuťově harmonické pivo.

Není náhoda, že pšeničná piva bývají velmi oblíbená u něžnější části naší populace, nejsou tak hořká a podávají se ve sklenicích na stopce. Což ale rozhodně neznamená, že by si měl muž popíjející dobrou pšenici připadat nějak nepatřičně! A i když je výroba pšeničných piv známá především v Bavorsku, i u nás má bohatou historii, v 15. století se dokonce pšeničné pivo hřálo na výsluní před pivem chmelovým. Obsah alkoholu se pohybuje kolem 5 %.

Stout a Porter

Velmi tmavé druhy piv, které mají s naším černým pramálo společného. Stout se řadí do skupiny ALE, vyrábí se tedy svrchním kvašením z praženého ječného sladu, chmele, vody a kvasnic, gurmáni si pochutnávají i na stoutech z ovesného sladu. A čím že se vlastně stout a porter liší? V podstatě hlavně druhem kvašení, ale i to je trochu sporné, stout se totiž původně označovaly portery, které byly příliš silné, s obsahem alkoholu až kolem 8 %.

U Porteru se obsah alkoholu pohybuje kolem standardních 5 %. Pokud si chcete dopřát pivo s velmi výrazným kávovým aroma a nechcete se během jedné sklenice opít jak Dán, sáhněte určitě po Dry Stoutu. A jestli se naopak chcete okamžitě odrovnat, neměli byste vynechat Imperial stout, který nemá problém s 10 % alkoholu a u kterého by vás neměla překvapit ani vůně typická pro portské víno.

Taky jste dostali neuvěřitelnou chuť na pivo?

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru