Menu

Co je nového?

Kuchyně – srdce každé restaurace

Sdílení
Foto: Pixabay, Pexels

Uvažujete o založení vlastní restaurace? Pak jistě dobře víte, že srdcem každého takového podniku je kuchyně. Za dobrým jídlem se totiž lidé rádi vrací. Jak by měla vypadat a co by v ní určitě nemělo chybět?

reklama

Dispozice

Důležitou roli hraje uspořádání. Všechny základní sekce na sebe musí krásně navazovat – čištění a mytí nádobí, skladování potravin, potřeba je také dostatek místa pro manipulaci s jídlem, tepelné zpracování, servírování a výdej jídla. Ke klíčovým předpokladům každé profesionální kuchyně patří maximální funkčnost. Kuchařům se tady musí dobře pracovat, vše by mělo být praktické a být hezky po ruce.


Vybavení

Investujte do zařízení, které vám vydělá peníze. Snaha ušetřit na nesprávných místech se vám totiž může pořádně vymstít. Základním gastronomickým vybavením je v současné době bezpochyby konvektomat, který vlastně zastane funkci hned několika spotřebičů najednou.

reklama

Toto multifunkční zařízení zvládne rozmrazovat, vařit, péct, smažit, grilovat. Příprava jídel v něm je snazší, rychlejší a ekonomicky úspornější. Pokrmy navíc chutnají lépe, zachovají si více vitamínů a vyšší nutriční hodnotu.

Na jeden „zátah“ v něm zvládnete vytvořit několik porcí. Další nedílnou součástí kuchyně je varná technika v podobě elektrických a plynových sporáků, grilů a fritéz, chybět nesmí ani chladicí zařízení, jakou jsou chladničky a mrazničky.



Čistota

Profesionální kuchyně vyžaduje vysoké nároky na hygienu a dokonalou čistotu. Seznamte se proto důkladně se zákonnými vyhláškami Ministerstva zdravotnictví, které souvisí s provozem kuchyňských zařízení.

Při úklidu nepodceňujte žádnou maličkost, odstranit je třeba nejen ty do očí bijící nečistoty, ale i ty méně patrné, které uvíznou v různých škvírách, v digestořích.

Proto vybírejte to správné vybavení a materiály, díky nimž se vám bude pořádek udržovat daleko snadněji – vedle určitě nešlápnete s nerezem. Hygienický standard pomohou udržet také myčky na sklenice a na nádobí, které navíc ulehčí práci.

reklama

Kvalifikovaný personál

Najít kvalifikované lidi, na které by navíc bylo spolehnutí, je čím dál větší problém. O šikovné a spolehlivé profesionály z oboru je nouze. A nejde jen o kuchaře, ale i číšníky či servírky. Práce je časově i fyzicky náročná, takže ji nemůže dělat každý. Jakmile proto „kápnete“ na ty správné zaměstnance, snažte se je udržet zuby nehty. Právě na nich totiž závisí míra spokojenosti vašich hostů!


V Praze otevřeli selfie kavárnu, která vám naservíruje kafe s obličejem. Anebo klidně i s ňadry


Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru