Menu

Co je nového?

My máme rádi víno! Správná teplota rozvine jeho vůni a chuť

Sdílení
Foto: Shutterstock, Pexels

Víte, jak podávat červené, jak bílé a jak sekt? Několik stupňů navíc, nebo naopak pár stupňů méně, a může se rozhodit i perfektně vyvážené víno. Kdo si chce vychutnat svou sklenku se vším všudy, neměl by při podávání podcenit správnou teplotu vína.

reklama

Jak působí teplo a jak chlad?

Naše chuťové buňky vnímají jednotlivé složky vína, jako cukr, kyseliny a alkohol, různě v závislosti na teplotě. Zatímco teplo zesiluje účinek především sladkosti a kyselosti vína, chlad podtrhuje jeho hořkost a svíravost. Záleží při tom na kvalitě vína.


Bílá vína: Čím jednodušší, tím chladnější

Jednoduchá bílá vína je třeba o to víc vychladit, oč méně cukru a kyseliny obsahují. Bez řádného vychlazení chutnají vyčpěle. Naopak náročná bílá vína, která během školení v sudu získala určité množství tříslovin, by se měla podávat o téměř stejné teplotě jako vína červená. 

reklama

Bílá vína lze předem temperovat v chladničce, ale je třeba je před podáváním včas vyndat, v závislosti na jejich kvalitě. Chladné prostředí promění chuť taninů na hořkou a víno se pak neprojeví ve své mnohovrstevnatosti.

TIP: Chcete si rychle vychladit lahev bílého? Ponořte ji na patnáct až třicet minut do ledové vody.


Červená vína: Čím více tříslovin, tím teplejší

Červená vína se temperují podle obsahu taninu. Čím více tříslovin, tím teplejší by víno mělo přijít na stůl. Chlazená se podávají jen červená vína, která nemají téměř žádný obsah tříslovin.


Víno

Pozor na teplotní šok

Náročná vína vyžadují šetrné zacházení, a tedy i šetrné temperování. Jsou velmi citlivá na náhlé teplotní změny. Teplotní šok, způsobený třeba tím, že láhev postavíte ke kamnům, může zapříčinit neharmonický projev vína.

„Velká“ červená vína se doporučuje uchovávat v chladné místnosti a těsně před podáváním je přenést tam, kde se budou pít. Víno se pak rychle zahřeje na běžnou pokojovou teplotu kolem 20 stupňů, která je pro něj ideální. 

Šumivá vína a spol.

Nejnižší teplotu si žádají šumivá vína, a to kolem 4 až 6 °C, následují růžová vína a lehká bílá vína (6 až 8 °C), exoticko-aromatická bílá vína (8 až 10 °C), šampaňské a lehké ovocité červené (12 až 14 °C), tělnatá bílá vína (14 až 16 °C), kořenitá červená (16 °C), nejteplejší se pak podávají tělnatá červená vína s vyšším obsahem taninu a vyzrálá vína (18 °C).


Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru