Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Holubky

Sdílení
Text: Ifa, Foto: Youtube

Nemusíte se obávat. Nebudete muset vzít do svých chlapských dlaní brokovnici a jít střílet holuby. Holubky navzdory podivnému názvu nemají s šedými opeřenci vůbec nic společného. Naštěstí. Tento mírumilovný pokrm je považován nejen za velmi chutný, ale i zdravý, levný a jednoduchý. Tak proč si ho nepřipravit?


Holubky mají mnoho variant a já, jak je mým dobrým zvykem, se budu držet té nejjednodušší. Proč si dělat život složitější, než je, když i tak bývá složitý až až, že…


Ale nechci vás napínat, a tak vám hned zčerstva prozradím, co to vlastně taková holubka je. To abyste se rozhodli, zda půjdete nakupovat potřebné suroviny, nebo dáte přednost gumové housce obložené salámem ze separátu. Tak tedy, holubka je zelný či kapustový závitek naplněný mletým masem smíchaným s rýží. Vím, nezní to nic moc, ale výsledek vás příjemně překvapí. Slibuji!


Potřebné suroviny:

  • 1 malé hlávkové zelí nebo kapusta – dávám přednost zelí
  • ½ kg mletého masa – nejlepší je směs hovězího a vepřového
  • 1 varný pytlík rýže
  • 1 cibule, česnek, sůl, pepř, skořice mletá
  • 1 rajčatový protlak nebo konzerva jemně drcených rajčat
  • Olej


A s chutí do vaření! V hlubokém hrnci přiveďte k varu dobře osolenou vodu a vložte – opatrně! – hlávku zelí či kapusty. Můžete vyříznout krouživým pohybem košťál nebo přeříznout zelí na dvě půlky.


Chvíli necháme vařit, dokud hlávka nezměkne. Odhadem stačí cca 10 minut. Současně do menšího hrnce s vroucí vodou dejte pytlík s rýží a vařte dle návodu. Po těch 10 minutách napíchněte hlávku na vidličku, vyndejte z hrnce a po zchladnutí z ní jemně vymačkejte vodu.



Zatím, co čekáte, až hlávka vychladne, hlídejte rýži a začněte připravovat směs, kterou budete balit do jednotlivých listů. Na pánvi rozpalte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, potom mleté maso, pepř, sůl a pořádně orestujte, aby nebylo maso syrové. Nakonec přidejte česnek, půl plechovky drcených rajčat a půlku pytlíku rýže. Vše promíchejte a nechte ještě asi 5 minut provařit. Potom čekejte, až tahle směs trochu vychladne. Nyní je čas na plnění. Hlávku se pokuste rozebrat na jednotlivé listy, které opatrně vyhlaďte na podložce, třeba prkénku.

Lžící naneste směs a zabalte jako psaníčko. Prostě přehněte ze všech stran a přimáčkněte, aby závitek držel. Nepůjde to hned, ale po pár kouscích to bude lepší!

Tak, složitosti jsou u konce. Zbývá už jen závitky položit vedle sebe do vymazaného pekáčku, přelít druhou polovinou drcených rajčat, osolit a jemňounce, homeopaticky poprášit skořicí. Pro jistotu trochu podlijte vodou.


Vaření pro opravdové muže: Pečené kuře



Pečte v troubě asi 40 minut při 180 stupních. Holubky mají být na povrchu zlatavě hnědé. Pozor, aby se nespálily! Výhoda nakonec: můžete je jíst bez přílohy, protože mají v sobě maso i rýži. Nebo s rýží, které vám mělo půl pytlíku zbýt. Anebo s chlebem, pečivem, opečeným toustem, salátem… Výborné jsou i za studena, vložené do hamburgerové housky.

A ještě k té skořici. Je to takové malé tajemství, ale dává se všude, kde se používají drcená rajčata. Zvýrazní chuť. Musí se s ní ale zacházet opatrně, jinak přebije ostatní komponenty v receptu a to byste nechtěli.

A co si počít, když nemáte rýži ve varných sáčcích? Nezoufejte. Uvařit dobrou rýži není nic složitého. Do menšího kastrůlku dejte trochu oleje a nasypte najemno nakrájenou cibulku. Až zesklovatí – no prostě až začne být průhledná a růžovět, nasypte v cedníku propláchnutou rýži. Stačí hrnek, ona svůj objem téměř zdvojnásobí. Napusťte vodu asi 1 cm nad rýži, osolte a pomalu pod pokličkou vařte.


Až se voda vyvaří, rýži ochutnejte a pokud není tak akorát na skus, trochu vody dolijte a pokračujte ve varu. Je to chvilka. Rýži odstavte a nechte pod pokličkou dojít. To je vše! Vlastně ještě něco. Dobrá je i vege náplň listů, třeba z několika druhů sýra nebo tempehu. Prostě, jak již bylo několikrát řečeno, fantazii se meze nekladou!


Vaření pro opravdové muže: Bramboráky


Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru