Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Lečo

Sdílení
Text: Ifa, Foto: Depositphotos

Někdo tento pokrm miluje, druhý nenávidí. Mojí ambicí je, naučit lečo milovat všechny chlapy pod sluncem, a že jich není málo! Obyčejné jídlo může být povýšeno na lahůdku, pokud budou všechny ingredience čerstvé, kvalitní a hezky úhledně nakrájené.


Vážně, to není žert. Ledabyle pokrájená paprika a různě velké kousky uzeniny se nerovnoměrně vaří a kazí nejjemnější chuťové nuance. Ostatně, u té uzeniny se můžeme chvíli pozdržet. V českém leču nesmí chybět, ale například v tom italském ji nenajdeme. A nenajdeme ani vejce, které ve finále odrazují kdejakého přecitlivělého strávníka.


Naopak cuketa, u nás stále nezaslouženě opomíjená, je v zahraniční verzi běžná. Proto v receptu budou uvedeny všechny složky, ale vy si některé můžete klidně odpustit.


Co nakoupit a na co nezapomenout:

  • 2 hezké velké cibule
  • 4 zelené papriky
  • 4 rajčata
  • 1 cuketa – nemusí být, ale je vážně dobrá
  • 200 g uzeniny – špekáčků, točeného salámu nebo klidně i špalíčku uzeného masa – nemusí být vůbec
  • Máslo – podle oka tak čtvrt kostky a trochu oleje, paprika mletá – koření, lžička majoránky – koření, pepř, sůl

Začněte své kuchařské počínání pečlivým krájením. Nadrobno cibulku, na větší kousky papriku a uzeninu i rajčata. Až budete mít vše připravené, můžete skočit k plotně. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte olej, aby se máslo tak rychle nepřepálilo a nasypte nadrobno nakrájenou cibuli. Míchejte, až cibule zrůžoví a začne vonět. Přidejte na kostičky nakrájenou uzeninu, pokud ji v leču chcete mít. Následuje nakrájená paprika, cuketa, kterou nemusíte loupat, ale vykrojte prostředek – jadřinec.



Asi po 4 minutách míchání přidejte nakrájená rajčátka, okořeňte – s tím pepřem opatrně, stačí špetka a přikryjte hrnec pokličkou.

Teď lečo dusíte, pokud byste to nevěděli, ale vy to víte a umíte! Dušení probíhá asi tak dlouho, jako byste dusili svého úhlavního nepřítele. Tedy takových 5 minut určitě.

Pokud jste se odvázali a použili dvojnásobné či trojnásobné množství všeho, dusíte samozřejmě déle.


Nyní následuje závěrečný majsrštyk, jak říkáme my Češi. Zahuštění pokrmu vejci. Důrazně varuji. Nevyklepávejte vejce ze skořápky přímo do vařícího se pokrmu. Vyklepněte všechna vejce do hrnečku, abyste se přesvědčili, zda se ve skořápce neskrývá podlý pukavec. V létě se to může stát a jídlo by bylo navždy zničeno!


Vaření pro opravdové muže: Frittata



Tak tedy vyklepněte, zkontrolujte a nalijte do hrnce. Pěkně rozmíchejte a znovu asi 4 minuty provařte, aby vejce zežloutla a jakoby zatuhla. Lečo je hotové!

Ta vejce jsou pro někoho důvodem, proč lečo nevyhledává. Kvůli vzhledu!

Pokud do leča vejce nedáte, můžete místo nich přidat drcená rajčata z plechovky nebo trochu rajčatového protlaku. Vznikne tím, jak již bylo řečeno, italská verze leča. Je také moc dobrá, to je jasné.


A co k leču? Klidně chleba nebo brambory či rýži. Obzvlášť otrlí jedinci si rádi dávají k leču houskový knedlík, který z tohoto lety prověřeného pokrmu rázem učiní retro pochoutku hodnou staré dobré nádražní hospody. Nostalgie vám vžene slzu do oka, tak si připravte pořádný plátěný šnuptichl! Dobrou chuť a nesnězte celý hrnec, zítra je taky den!

One comment

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru