Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Polévka

Sdílení
Text: Ifa, Foto: Pixabay, Pexels

Samozřejmě, že vám při vaší vrozené bystrosti neušel podivný název. Říkáte si, jaká polévka? Co to má znamenat? Vždyť polévek může být snad milion druhů, nebo ne? Odpověď zní ano, máte jako vždy pravdu. Ale recept na to množství druhů se opakuje s malými obměnami stále dokola, což vám, poctivým učedníkům kuchařského umu, bývá z mnoha zištných důvodů utajeno. Proč by se jinak vydávalo tolik kuchařských knih a proč by se točily stále nové a nové pořady o vaření? Já s vámi hraji fér. Poskytnu, a to zcela nezištně, pár univerzálních rad na přípravu polévky, kterou si uvaříte v cuku letu, pochutnáte si a ještě uděláte něco pěkného pro svoje smogem a pylem ztrápené zdraví.


No, přiznám se, že trocha vděku by neuškodila, ale tak optimistická již ve svém věku nejsem. Nenechte se prosím odradit množstvím vyjmenovaných ingrediencí. Jsou uvedeny pro inspiraci a stačí vždy jen jeden druh zeleniny či luštěniny, ne všechny! Co tedy budete potřebovat k vaření lahodné a voňavé polévky? Rozmyslete si, co máte rádi. Někdo květák, jiný pórek a další třeba čočku. Pokud nemáte rádi ze zeleniny nic, zkuste třeba hlívu nebo žampiony, kukuřici či obyčejný bílý chléb s drcenými rajčaty. Ale abych nepředbíhala, zde jsou základní pochutiny:

  • 1 -2 velké cibule
  • Pár stroužků česneku
  • Máslo a olej na osmažení
  • Nějaké koření dle chuti, dobré bývá už namíchané polévkové z farmářských trhů a podobně
  • Smetana nebo mléko či strouhaný parmezán na zahuštění – na tavený sýr zapomeňte, tak hluboko neklesejte, nikdy!
  • Květák nebo brokolice nebo pórek nebo kapusta nebo hrášek nebo špenát nebo kukuřice (mohou samozřejmě být i mražené z pytlíku) nebo červená čočka nebo předem namočený žlutý či zelený hrách nebo fazole, hlíva ústřičná nebo žampiony atd.…


Nyní nastal čas na jednoduchou přípravu. Do hrnce na rozpálenou trošku oleje, do něhož pro chuť můžete dát i lžičku másla, nasypte najemno nakrájenou cibuli.

Tu nechte zesklovatět, což v lidštině znamená, že cibulka po pár minutách začne vonět a jakoby se orosí, čímž získá zdánlivou vizáž kousků skla. Odtud ten název. Na tomto procesu se nedá nic zkazit s výjimkou spálení. To když budete místo bedlivého hlídání hrnce telefonovat nebo sledovat fotbal. V tom případě nic nezachraňujte a začněte znovu od začátku.

Na rozvoněnou cibulku dejte na chvilku na kousky nakrájený česnek a asi za minutu zalijte vodou. Česnek se nesmí dlouho restovat, zhořknul by. Na to velký pozor! Pokud se vám nechce nic riskovat, přidejte ho klidně až s tou zeleninou, nic se nestane.



Do ještě studené, právě nalité vody (může jí být klidně litr i dva, podle toho kolik chcete polévky a jak má být hustá) nasypte nakrájenou zeleninu nebo houby nebo… Prostě něco z ingrediencí vyjmenovaných výše. Pro ilustraci budu předstírat, že jste si vybrali zelený mražený hrášek. Počkejte, až voda s hráškem začne vřít a ztlumte plotnu na méně stupňů, asi na polovinu výkonu. Nezapomeňte na nějaké to koření a sůl!


Vaření pro opravdové muže: Pomazánky



Nechte vařit půl hodinky, zkontrolujte, zda je hrášek už měkký. Pokud ano, můžete ze šuplíku odvážně vytáhnout tyčový mixér, který jste si na moje naléhání už jistě pořídili, a rozmixujte přímo v hrnci celý jeho obsah na krémově hladkou hmotu. Nyní ochutnejte, přisolte a přilijte smetanu nebo zahustěte parmezánem. Povařte ještě pár minut a je hotovo! Dobrá, co?


Přikusovat můžete chleba, pečivo nebo opečené tousty. V případě, že jste se rozhodli pro luštěninu, můžete přidat plechovku drcených rajčat a potom vše společně rozmixovat.

Smetanu nepřidávejte, ale parmezán neuškodí nikdy a v ničem.

Pokud se jedná o ten bílý chleba, tak Italové nechají rozvařit bílý (třeba toustový) chleba bez kůrek s drcenými rajčaty a zahustí parmezánem. Tuto polévku dávají i malinkým dětem a jací z nich vyrostou fešáci! Vidíte, já to říkala. Je to snadné! Stačí se nebát a netrpět přehnanou úctou k autoritám. A to neplatí jen u vaření, že… A co bude příště? Nechte se překvapit!

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru