Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Řízek

Sdílení
Text: Ifa, Foto: Wikipedia

Nenechte se mýlit. Tím přízviskem „opravdový“ muž není myšlen nějaký super borec či vynálezce nebo dokonce lamač srdcí v celoevropském měřítku. Myšlen je prostě muž, který, tak jako většina ostatních jeho druhu, neumí uvařit ani vejce natvrdo. Dobrá zpráva je, že tuto malou nedokonalost lze změnit rychle, bezbolestně a k plné chlapákově spokojenosti.


Pokud tedy právě teď vaše mysl bloudí virtuálním zrakem v útrobách prázdné ledničky i spíže, a připravuje se na konzumaci mražené pizzy, ovadlého hamburgeru nebo vrány přestrojené za pekingskou kachnu, nezoufejte.

Nepropadejte depresi ani chandře. Vy totiž dneska budete mít řízeček, jaký svět už dlouho neochutnal!

Reklama

Potřebujete k tomu jediné. Odvahu vejít do nejbližšího obchodu s potravinami a nakoupit potřebné ingredience. Těmi jsou: maso, olej, strouhanka, vejce, sůl, polohrubá mouka a marmeláda. Pokud vám k řízku nestačí chleba, kupte hranolky, americké brambory, vlnky nebo na co máte chuť.


Začátečníkům doporučuji zakoupit již naporcované maso v průhledné vaničce. Může být kuřecí, vepřové či krůtí, dle chuti. Nejjednodušší variantou se mi jeví vepřové plátky, s kterými po vyjmutí nemusíte dělat zhola nic, jen trochu roztlouct hřbetem ruky. Ani olej není tak snadné vybrat. Pokud vám v hlavě zní něco o olivovém, zapomeňte. Na smažení nebývá vhodný, zvlášť ten panenský. Kupte obyčejný slunečnicový, tím nic nezkazíte. A pokračujeme dál. Zbývá strouhanka, ta je umístěna v regálu hned vedle pečiva, polohrubá mouka a zatím tajemná marmeláda dle vlastní chuti. Kýžené hranolky jistě najdete rychle. Tak nějak tuším, že je nebudete konzumovat doma poprvé. Teď už zbývá jen maličkost. Usmažit si ten řízek!


5 tipů, kam na Svatomartinskou husu


Reklama

Do hlubokého talíře si nasypte strouhanku. Do druhého polohrubou mouku a do třetího dvě vajíčka, která jste vidličkou nebo metličkou rozšlehali do konzistence žluté vazké tekutiny. Neřeďte vodou ani mlékem!

Talíře postavte vedle sebe v pořadí mouka, vejce, strouhanka. Čtvrtý talíř můžete mít nachystaný na obalené řízky, pokud nechcete šetřit nádobím.

Vezměte plátek masa, lehce osolte, hoďte ho do mouky a přitlačte. Otočte maso a přitlačte mouku i z druhé strany. Bíle omoučněné maso přendejte do vajec a hezky vymáchejte, aby na něm nebylo žádné místo suché. Opatrně přemístěte do strouhanky, kde s ním učiníte to samé, co v mouce. Hezky natlačte ty suché drobky z obou stran na maso. Řízky jsou obalené.



Na pánev nalijte olej tak, aby pokryl celé dno, žádné šetření! Chvíli čekejte, až se dno rozpálí, což spolehlivě zjistíte jednoduchým trikem. Ze syrového řízku odloupněte malý drobeček strouhanky a vhoďte ji na pánev. Pokud se kolem začnou tvořit bublinky, je olej akorát. Opatrně položte na pánev dva řízky a smažte. Maso nespouštějte z očí. Ve chvíli, kdy okraje řízků začnou růžovět, opatrně obraťte. Pokud se vám řízek nezdá dost zlatavý, můžete obrátit posléze ještě jednou.

No, světe div se! Řízečky jako od maminky jsou hotové!

A k čemu je ta marmeláda? „To si s ní mám ten řízek namazat, nebo co?“ říkáte si. Ne, ne! Ta je na další den. Máte totiž vejce i mouku a olej, můžete se pustit do palačinek! Ale o těch až příště…

Komentáře (6)

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Top