Menu

Co je nového?

Sprcha každý den? Určitě to není tak nutné. Víte proč?

Sdílení
Foto: pixabay.com

Myslíte si, že je nutné se sprchovat každý den? Podle nové vědecké studie to ani zdaleka neplatí.

reklama

Pro hodně lidí je horká sprcha něco jako každodenní rituál. Ale podle nové vědecké studie není nutné se každý den sprchovat nebo se“nakládat“ do vany.

Výzkumníci z Columbia University totiž zjistili, že příliš časté sprchování může způsobit vysychání kůže a tím dojde k jejímu popraskání. Tyto praskliny pak umožní vstup bakterií a dalších mikroorganismů do vašeho těla. I když každodenním sprchováním smyjete pachy a pot, který jste vyprodukovali v průběhu dne, tak zároveň smyjete přírodní oleje, které vaše tělo produkuje a jsou nezbytné pro správnou funkci pokožky.

reklama

Každodenní sprcha?

„Myslím, že každodenní sprchování je převážně z estetických důvodů,“ řekl Dr. Elaine Larson, expert na infekční onemocnění z Columbia University School of Nursing. „Lidé si myslí, že po sprchování budou čistší, ale z bakteriologického hlediska to není ten případ,“ dodal Larson.“ Samozřejmě, pokud jste absolvovali náročný den, nebo jste byli cvičit, pak je sprcha nezbytností. “

Výzkum dále poukázal na fakt, že obyčejné mýdlo není tak špatné, protože je kolikrát lepší, než moderní sprchové gely.

Odborníci tak dodávají, že je v pořádku, pokud lidé dbají o svou hygienu, ale pokud nevyvíjíte nějakou náročnější fyzickou aktivitu, pak každodenní sprcha není nutností.

A co když přijde na mytí vlasů?Ani tady není každodenní péče na místě. „Pokud máte normální mastnotu hlavy a nevykazujete jiné potíže s vlasy nebo pokožkou hlavy, pak si stačí umýt hlavu jen jednou až dvakrát týdně,“ vysvětluje dermatolog Dr. Brandon Mitchell z George Washington University.

reklama

„Jestliže ovšem trpíte lupy nebo jiným problémem, pak se o své vlasy a svou pokožku hlavy musíte starat častěji, nejlépe několikrát týdně.“

A jak jste na tom vy? Sprchujete se každý den, nebo vám to přijde zbytečné? Podělte se o své zkušenosti v komentářích!

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru