Menu

Co je nového?

5 způsobů, jak si snadno připravit kafe jako z kavárny

Sdílení
Foto: Shutterstock

Jste zvyklí nakopnout se během pracovního dne pravidelnou dávkou kofeinu? Spojte pauzu s malým rituálem. Zmáčknout tlačítko na stroji umí každý, vy máte na víc!  Osvojte si jednoduchou techniku přípravy domácí kávy a uvidíte, že se budete na svůj „coffee break“ těšit ještě o něco víc.


Džezva

Džezva

Příprava kávy v džezvě má svůj původ v Turecku, ale klasického českého „turka“ si v ní nepřipravíte. Kafe z džezvy je mnohem lepší! Když ho dobře připravíte, bude jeho kvalita srovnatelná s espressem. A taky vás podobně pěkně nakopne.


  • Doba přípravy 15 minut
  • Velice jemně namletá káva
  • Směs Arabiky s Robustou

Jak na to?

  1. Nahřátou nádobku naplňte do dvou třetin teplou vodou. Vsypte do ní kávu (asi 2 lžičky kávy na 1 dcl vody, což je obvyklý objem džezvy) a pokud sladíte, pak i cukr (pravá káva z džezvy se sladí). Vše promíchejte.
  2. Postavte džezvu na oheň. Ve chvíli, kdy začne káva kypět, odstavte džezvu z ohně a nechte odpočinout. Dolijte trochu teplé vody. 
  3. Džezvu vraťte na oheň. Jakmile káva opět vzkypí, odstavte ji.
  4. Nechte klesnout krustu na povrchu, promíchejte a káva je hotová. 
  5. Kávu opatrně slévejte do menších šálků. Při nalévání by měla jemná sedlina zůstávat v rozšiřující se části nádobky.

Moka konvička

Moka konvička

Káva připravená v moka konvičce není tak silná jako espresso, ale je mnohem silnější než třeba káva překapávaná. Konvičky se vyrábí v několika velikostech, od nejmenších pro jednu osobu až po rodinné.


  • Doba přípravy 5 minut (z toho extrakce asi 30 sekund)
  • Ideálně jednodruhová káva
  • Káva jemnější než pro french press, hrubší než pro espresso v kávovaru

Jak na to?

  1. Do spodní části nádoby nalijte horkou vodu z konvice až pod přetlakový ventil (je u něj ryska). Nepoužívejte studenou vodu a nelijte vodu výš než po rysku.
  2. Na sítko v trychtýřku vsypte takové množství kávy, aby byl plný. Kávu nestlačujte, pouze ji zarovnejte rovným předmětem, například nožem.  
  3. Na spodní díl našroubujte horní část konvičky i s vrchním sítkem a vloženým těsněním. Pečlivě utáhněte závit, aby z konvičky neunikala pára. Víčko konvičky nechte otevřené.
  4. Přiveďte vodu k varu. Jakmile začne káva přetékat do horního zásobníku, zmírněte plamen (intenzitu varné desky) a přiklopte víčko horní nádoby. 
  5. Před koncem extrakce plamen vypněte, aby nedošlo k připálení ve spodní nádobě, kde běžně zůstává trochu vody.

Drip

Drip

Drip je velmi jednoduchý a levný systém. Je to keramický, kovový nebo plastový držák, do kterého se vkládá papírový filtr a pokládá se na servírovací konvičku či šálek.


  • Doba přípravy 5 minut
  • Káva nahrubo umletá

Jak na to?

  1. Do držáku vložte papírový filtr a důkladně jej propláchněte větším množstvím horké vody.
  2. Do filtru vsypte mletou kávu v množství 30 g kávy na 0,5 litr vody (cca 4 vrchovaté polévkové lžíce) a propařte ji malým množstvím vody o teplotě 93 °C (Nechte ji přejít varem a počkejte půl minuty, než zchladne.)
  3. Jakmile začnou prokapávat první kapky do spodní nádoby, dolijte krouživým pohybem vodu. Mletou kávu, která ulpí na stěnách papíru, shrňte do vody, aby nepřišla nazmar. 
  4. Dolijte postupně veškerou vodu určenou k extrahování. Celý proces trvá asi 3 minuty. 
  5. Poté odstraňte filtr s kávovou sedlinou a kávu rozlijte do šálků.

French press

French press

French press je jednoduché zařízení za pár korun s docela jednoduchou obsluhou. Nemusíte k němu dokupovat žádné filtry a také údržba je snadná. Ve french pressu si můžete připravit i sypaný čaj.


  • Doba přípravy 4 minuty
  • Káva nahrubo umletá

Jak na to?

  1. Skleněnou nádobku si předem nahřejte vypláchnutím horkou vodou a na její dno nasypete mletou kávu v množství 30 g kávy na 0,5 litr vody (cca 4 vrchovaté polévkové lžíce). 
  2. Kávu zalijte horkou, nikoliv vroucí vodou. Stačí ji nechat přejít varem a počkat půl minuty, než zchladne. 
  3. Dobře promíchejte a přiklopte sítkem s víčkem. Sítkem stlačte vzniklou vrstvu kávy na povrchu asi 2 cm pod hladinu. Nechte extrahovat 3-4 minuty.
  4. Poté sítko stlačte až ke dnu; při stlačování nejděte přes odpor.  Pokud vrstva na povrchu klade odpor, vraťte se se sítkem asi o 1 cm zpátky a poté pokračujte ve stlačování.
  5. Na závěr slijte kávu do šálků nebo do konvičky. Slívejte vždy veškerou vyextrahovanou kávu najednou, aby nezůstala v nádobě spolu s kávovou sedlinou.

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru