Menu

Co je nového?

Zázrak z Itálie má jméno prosecco

Sdílení

Jakkoli se to může zdát divné, toto dnes tak oblíbené šumivé víno bylo ještě před několika málo desítkami let téměř neznámé a jeho konzumace se omezovala pouze na zemi původu. Je pravda, že tehdy ještě chutnalo trochu jinak, bylo o něco sladší, ale stejně – co způsobilo, že prosecco v poměrně krátké době dobylo světové trhy? Odpověď je jednoduchá – spotřebitelé konečně objevili jeho podobnost s francouzským šampaňským spojenou s výrazně nižší cenou.

reklama

Historie názvu vína prosecco je krkolomná, na chuti to není poznat

Pokud má někdo rád ve věcech jasno, zde je vyčerpávající výklad. Prosecco je vesnice poblíž města Terst v severní Itálii a ta dala název odrůdě vína, z níž se nápoj oblíbený místními lidmi snad už od antiky vyráběl. Tato odrůda byla později přejmenována – ano, nepřejmenovávají se pouze ulice, ale také odrůdy vinné révy – na laikům celkem nic neříkající termín Gléra a pojem prosecco zůstal jako označení původu vína.

Mohou jím být označovány produkty z celkem devíti italských provincií, přičemž některé z nich jsou chápány jako proseccovatější – říká se jim Prosecco Superiore (něco jako vyšší, nadřazenější) a vyrábí se v části regionu Treviso zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Na etiketách jej poznáme podle zkratky DOCG, zatímco obyčejnější prosecca se musí spokojit jen třípísmennou DOC.

Když to není šampaňské, můžeme si s ním dělat, co chceme

Italské prosecco skvěle obstojí jako samostatný nápoj ke každodennímu popíjení nebo jako aperitiv před jídlem. Poměrně často se také používá při vaření a především jako součást míchaných nápojů. V Itálii vede koktejl Bellini s broskvovou šťávou, ostatní země včetně domácností si podmanil Aperol Spritz. Nenajde se snad podnik, kde by ho nenabízeli, a vůbec nevadí, že mladší ročníky musí těm dříve narozeným vysvětlovat, o co se vlastně jedná.

reklama

Navzdory německé části názvu je Aperol Spritz taková Itálie na druhou. Z čeho se skládá? Z poloviny je tvořen suchým proseccem a druhou půlku představuje z jedné třetiny sodovka a ze dvou třetin aperol, což je další italský kulinářský div.

Jde o destilát s relativně nízkým – jedenáctiprocentním – obsahem alkoholu, oranžovočerevenou barvou, který díky základním surovinám, jako jsou rebarbora a pomeranče skvěle doplňuje ovocnou chuť vína. Doplněný ledem a plátkem pomeranče splňuje nároky na ideální dámské letní pití, které si často a bez uzardění dávají také muži, jak můžeme vidět v zahrádkách restaurací a vináren.


Prosecco

Spumante, frizzante nebo tranquillo?

Kdo si rád vybírá, přijde si u prosecca na své. Rozlišuje se klasicky podle obsahu cukru na čtyři druhy a k tomu se ještě dělí do tří kategorií podle toho, jak moc je šumivé, kolik bublinek obsahuje. Nešumivější víno je spumante, jak název napovídá, opravdu pění a jeho bublinkami se můžete kochat dlouho. Zlatou střední cestu představuje frizzante, což je perlivé víno s jemnými bublinkami, které rychle mizí. Tranquillo neboli tiché (můžeme přeložit také jako klidné nebo ničím nerušené) víno je téměř bez bublinek, na jazyku pocítíme pouze jejich náznak.


Dolce vita za zlomek ceny

Na závěr budiž řečeno, že sice ne to nejzajímavější, ale vůbec ne zanedbatelné na víně jménem prosecco je jeho cenová dostupnost. Kdo spatřuje největší luxus v popíjení opojných bublinkových nápojů u bazénu, na pláži či na jachtě po vzoru milionářských večírků nebo obdivuje italský pohodový životní styl, má jedinečnou příležitost ho napodobit s lahodným nápojem, který si bez problémů může dovolit – vysoce jakostní vína tohoto typu od severoitalských vinařů pořídíte od sta korun za jednu lahev.


A co vy? Pili jste někdy Aperol Spritz? Máte rádi šumivá vína? Co je podle vás ideální letní alholický nápoj? Pijete na pláži koktejly, nebo pivo? Kupujete manželce jako dárek alkohol?


Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru