Menu

Co je nového?

Uvažujete o raw stravě? Léto je ideální pro její vyzkoušení!

Sdílení
Foto: BistRAWveg, Pexels

Zdravý životní styl je v současné době trendem a s ním také raw strava, pro jejíž vyznavače se v češtině také ujal název „vitariáni“. Rad, jak se stravovat, které si často protiřečí, je plný internet a pravdou je, že žádná cesta není univerzální a vhodná pro každého. Nicméně raw strava je něčím, co se vyplatí vyzkoušet, i kdyby mělo jít třeba jen o jeden den v rámci očisty těla. Léto, kdy teploty často dosahují tropické třicítky, je navíc skvělým obdobím, kdy se do něčeho takového pustit, protože horké počasí si o odlehčenou stravu přímo říká.

reklama

Čerstvé, syrové, zdravé 

Základem raw stravy je syrové ovoce a syrová zelenina, ořechy, semínka a klíčky, případně za studena lisovaný olej. Vyloučeny jsou mléčné výrobky, maso, obilniny, rafinované cukry a alkohol.


„Raw stravování spočívá v jídle stvořeném přírodou, tedy v zelenině, ovoci, listové zelenině, v ořeších a semenech – vše v nezpracovaném, čerstvém a zralém stavu! Základem raw stravy je odšťavňování, mixování, sušení do 42 °C, zmrazování. Důležitý je příjem co největšího množství zeleného, to znamená chlorofylu, ten najdeme třeba ve špenátu a salátech,“ vysvětluje Stanislav Petříček, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery a zakladatel bistRAWveg. Lidé, kteří na tento styl stravy přejdou, zpravidla zaznamenávají velký váhový úbytek a mnoho z nich pozoruje také pozitivní vliv na zdraví, například vyléčení se z alergií či kožních onemocnění.

reklama


Nespornou výhodou raw stravy je také úspora času a jednoduchost přípravy. Pokrmy, které nejsou tepelně upravovány, jsou připraveny daleko rychleji, zpravidla stačí je nakrájet, zamíchat či rozmixovat. Díky raw stravě také ušetříte na energiích, protože už nebudete potřebovat troubu ani sporák.


5 minut a je hotovo

„Nevaření zvládne také lehce i běžný zaměstnaný muž. Rozmixovat banán s listy špenátu, jahody s jablkem apod. je práce i s přípravou na 5 minut, vlastně se jedná o podobnou náročnost jako namazat si chleba máslem. Rozdíl je však v tom, že ovocný koktejl je vydatná a zároveň svěží snídaně plná vitamínů a prospěšných látek,“ dodává Stanislav Petříček.


Nejlepší vyprošťovák: Osvěžující smoothie zničí jakoukoliv kocovinu


Potraviny v nezpracovaném stavu obsahují daleko více vitaminů, které se právě tepelnou úpravou ztrácejí.

reklama

„Čím více potravin sníme v jejich původním, tedy syrovém stavu, tím více jejich vitamínů a výživových hodnot si z nich naše tělo vezme. Mnoho vitamínů se tepelnou úpravou potravin zničí a proto vařené pokrmy sice zasytí, ale další přidanou hodnotu pro nás prakticky nemají,“ říká Stanislav Petříček. 

Bude to chtít silnou vůli

Nevýhodou pak může být pocit sociálního vyloučení, kdy je těžké kolegům v práci vysvětlovat, že s nimi nepůjdete na oběd do běžné restaurace nebo si na oslavě narozenin s ostatními nedopřejete běžný dort. Nátlak okolí může být silný a pro slabší povahy velmi nepříjemný. Strastiplné může být také zvykání si na nový styl stravy, kdy je náš mozek například zvyklý vnímat ovoce jako svačinu, ne jako plnohodnotný oběd.



Mnoho skeptiků se domnívá, že raw stravou není možné se plně zasytit a po konzumaci znovu přichází hlad velmi brzy. Opak je však pravdou. Zejména pokud se pokrm tvořen ořechy a semínky, dokáže tělo velmi dobře a na dlouhou dobu zasytit. Vzhledem k tomu, že raw strava není tučná a těžká na trávení, se po ní navíc necítíte unavení, a naopak vás nabije energií. Díky tomu se tak můžete rozloučit se souslovím „dát si dvacet“.


30 nízkokalorických potravin, které vám pomohou rychle shodit kila


Komentáře (5)

  • Erika

    25. 7. 2023 - 22:00

    Tak vám jenom chci říct že i já jsem o této stravě uvažovala, ale nakonec mně došlo že já strašně moc miluji maso a nic takového by nebylo pro mě. Vlastně jsem chtěla říct že jsem všežravec a třeba odpustit si nějaký parmazán bych prostě nemohla, to je opravdu něco jiného pro mě.

    Odpovědět
    • Petra

      27. 7. 2023 - 20:57

      Tak to máme naprosto stejně. Já bych na žádné dietě nevydržela. CHytila jsem se teď toho trendu kdy se snažím jíst pouze a jedině když máme hlad, a snažím se dále hodně tělu nechávat prostor na to aby se vzpamatovalo a mohlo v noci trávit.

      Odpovědět
      • Erika

        27. 7. 2023 - 20:59

        Jojo to vidím naprosto stejně i u mě. Také si dám třeba ráda langoš a nebo smažené nudle, ale nikdo mně nesmí zasahovat do toho co si budu dávat já na jídlo. Stejně tak mně nesmí nikdo krafat v kuchyni do toho co použíávm za nádobí, ať je to klidně z bazaru a nebo naopak od zgastro .cz

        Odpovědět
  • Petra

    27. 7. 2023 - 20:59

    Máme toho opravdu tolik společného, to je někdy až děsivé. Si tak říkám jestli ty mě náhodou neodposloucháváš a nebo nejedeš na nějakém stejném internetovém prohlížeči jako já, není to tak holka?

    Odpovědět
  • Eliška

    27. 8. 2023 - 14:58

    Já uvažuji hlavně o tom že si trošku lépe rozvrhnu svoji stravu a také pohybové aktivity. Už mě ničí jenom do že jsem zase objednala ZDE nové věci a peníze se rozkutálely. To je opravdu děsné jak je v dnešní době všechno drahé a nedostupné.

    Odpovědět

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru