Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Burger

Sdílení
Text: Ifa, Foto: Pexels

Říkejte si tomu, jak chcete. Super oblíbená placka z mletého masa, okořeněná a obložená zeleninou může mít mnoho podob i názvů. Vlastně ani nemusí být z masa, ale z nejrůznějších luštěnin či zeleniny. Připravit si některou z variací burgrů, karbanátků, čevapčiči, masových koulí nebo pljeskavice, není vůbec těžké!


Asi vás nepřekvapí, že naprosto zásadní je výběr surovin. Doma umleté maso bude jistě chutnat jinak, než průmyslově namleté kůže, šlachy a kostní moučka. Brrr! Čímž jistě nechci pomlouvat naše zaručeně zaručené produkty ze supermarketů. Tak tedy, dost strašení a šíření poplašných zpráv a vzhůru ke sporáku!


Na burger neboli karbanátek budete potřebovat:

  • Mleté maso, nejlépe půl vepřového a půl hovězího. Vezměte rovnou každého po půl kile, ze zbytku si můžete vytvořit malou šišku sekané do foroty.
  • Cibule, česnek, sůl, bylinky
  • Strouhanka a dvě tvrdší housky či rohlíky
  • 2 vejce a půl hrnku mléka
  • Koření – pepř mletý, majoránka, mletý kmín, čerstvé zelené bylinky – petržel a klidně i trochu pažitky
  • Lžíce rajského protlaku a lžíce hořčice – nemusí být
  • Olej a kousek sádla na smažení


Je na vás, zda odvážně koupíte již hotové mleté maso ve vaničce, nebo zda si hrdinně namelete vlastní směs. Hlasuji pro druhou možnost, přestože k ní nezbytně patří vlastnictví mlýnku na maso nebo alespoň tyčového mixéru s přidanou nádobou a sekáčkem. Tento set je dostupný, levný a vy ho prostě ve svém kuchyňském vybavení musíte mít! Tak se odvažte a investujte!



Do misky dejte umleté maso. Do druhé misky nakrájejte na malé kostičky nakrájenou housku či dvě, podle množství masa. Na kostičky housky vyklepněte vejce a přilijte postupně to mléko.

Rukou prohněťte tak, aby vznikla hezky mokrá hmota, ale ne tekoucí a rozblemcaná.

Přidejte mleté maso, okořeňte špetkou majoránky, kmínu atd. Osolte a ochuťte protlakem a hořčicí. Pokud se vám konzistence zdá řídká, přisypte trochu strouhanky. Opatrně, abyste nevytvořili beton! Zbývá už jen tvarovat větší či menší placky a smažit.


Vaření pro opravdové muže: Řízek



Ze zbytku hmoty můžete vytvarovat malý válec o průměru asi 6 cm a upéct v troubě sekanou. Tu před vložením do trouby poválejte ve strouhance, aby byla obalená a vytvořila se kůrčička. To ostatně můžete udělat i s těmi plackami a světe div se, z burgeru je karbanátek. Nepotřebujete ani kouzelnou hůlku Harryho Pottera, rovněž vynikajícího kuchaře, což se doposud pečlivě tají.



Smažte z obou stran do tmavě zlatova až hněda. Jeden burger vyjměte a rozřízněte podél. Pokud je uprostřed ještě červený, šup s ním, vlastně s těmi dvěma polovinami, zpět na pánev. Nic polosyrového, navzdory trendům nejezte. Otrava z jídla není daleko!

Pokud je burger správně připravený, měl by být šťavnatý, vláčný a na stisk pérovat. Konzistence dělové koule značí, že je v něm moc strouhanky. Nic si z toho nedělejte, příště už to odhadnete!

A nyní nastal čas na vege verzi, což je ještě lehčí, zdravější a jednodušší. Nevěříte? Prozradím vám tedy sladké tajemství. Placička na pánev se dá připravit vlastně úplně z čehokoliv, snad s výjimkou vašich nových polobotek. Stačí nastrouhat květák nebo brokolici nebo celer nebo dýni nebo kedlubnu, řepu nebo tuřín… Takhle bych mohla pokračovat dál a dál.


Vaření pro opravdové muže: Pečené kuře



Těžší verze je z luštěnin, které se musíte nejprve uvařit a potom teprve formovat placičky. Pro začátek je nejrychlejší použít červenou čočku, která je ve skutečnosti oranžová a vaří se pouhých pár minut. Zůstaňte zatím u toho květáku nebo kedlubny. Nastrouháte, přidáte vejce a parmezán nebo alespoň nějaký tvrdý sýr. Množství – na 2 hrnky nastrouhané zeleniny asi půl hrnku sýra. Přidejte bylinky a trochu polohrubé mouky nebo třeba hrašky, což je bezlepková jakoby mouka ze sušeného hrachu.



Okořeňte špetkou muškátového oříšku, což je koření, osolte a dle invence přidejte nějaké čerstvé bylinky. Lžící nabírejte hmotu a v podobě malých placiček smažte zprudka na rozpáleném oleji. Vidíte? Vůbec nic to není. A vy, povzbuzeni úspěchem, příště vytvoříte svoji vlastní, zcela jedinečnou verzi masitého i bezmasého pokrmu. Je chutný horký i studený, dnes i zítra a uchovaný v mrazáku i za týden. Hurá, již nikdy nepoznáte hlad!


A obvyklá otázka, co bude příště? No přece velikonoční nádivka!

One comment

  • Jarda

    12. 4. 2019 - 17:55

    Tak nedelni obed je jasnej! Uz se mega tesim az si udelam domaci burgr. Vzdycky za ne utratim nehorazny prachy v restauraci a ani poradne nevim, co v nich je. Tady budu mit jistotu dobryho masicka i ostatnich ingredienci.

    Odpovědět

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru