Menu

Co je nového?

Vaření pro opravdové muže: Hovězí Stroganov

Sdílení
Text: Ifa, Foto: Depositphotos

Už pouhý název tohoto sofistikovaného a lahodného pokrmu budí respekt. Většina skromných kuchařských laiků si ani netroufne pomyslet, že by Stroganov zvládla, natož na profesionální úrovni. Světe div se, jde to a dokonce lehce!


Pokud tedy toužíte ohromit své blízké i sami sebe, pusťte se klidně do toho! Recept vymyslel údajně ruský velvyslanec v Římě, nějaký pan Grigorij Alexandrovič Stroganov. Zřejmě měl Saša už dost špaget, lilků a omáček pomodoro. Stroganov se připravuje v mnoha nejrůznějších verzích a obdobách, ale já, dle svého zvyku, vybrala tu nejjednodušší a s co nejméně ingrediencemi, protože v jednoduchosti bývá krása, jak se u nás v Sudetech říká.


Co byste si měli nakoupit a na co nezapomenout?

  • 1/5 kila hovězí svíčkové nebo hovězího nízkého roštěnce
  • 2 cibule, nejlépe šalotky
  • 300 g žampionů – může být i víc
  • 50 g rajčatového protlaku nebo pyré
  • 200 ml smetany 30%
  • 200 ml dobrého červeného vína – někdo dává přednost koňaku
  • Sůl, máslo, pepř, paprika mletá
  • Dvě kyselé okurky – nemusí být
  • Příloha – rýže, těstoviny, noky nebo špecle či bramborový knedlík


Na přípravu se soustřeďte, odložte mobil a všechny ingredience si připravte k ruce, abyste nikam neodbíhali. Nakrájejte si maso na tenké nudličky.

Zde na začátečníky číhá nástraha. Maso musíte krájet napříč vláknu, nikoli podélně. Že k tomu potřebujete opravdu ostrý nůž, nemusím asi zdůrazňovat.

Nyní pokračujte v krájení cibule na malé pravidelné kostičky. Dalším adeptem na krájení jsou žampiony. Dle velikosti je stačí rozdělit na čtvrtky tak, aby z nich byly kousky cca 2 x 2 cm, ale můžete je dle chuti nechat i větší, jen přepůlené.


Teď si otevřete smetanu, plechovku s protlakem i lahev vína. Teprve nyní můžete v klidu začít s přípravou Stroganovu. V hlubším hrnci rozehřejte máslo a nasypte cibuli. Míchejte, až se cibulka pěkně rozvoní a zrůžoví. Přidejte maso a opět poctivě míchejte, až bude hezky opečené ze všech stran. Posypte lehce mletou červenou paprikou a špetkou pepře. Párkrát opět promíchejte a bez zbytečného otálení nasypte žampiony.



Vyčkejte 5 minut a nalijte víno. Nechte dalších asi 5 minut probublat. Alkoholový odér se vytratí a v pokrmu zůstane jen lahodná vinná chuť.

Pokud jste se rozhodli místo vína přidat koňak či brandy, nezapomeňte i tak tuto fázi dodržet a nechat alkohol vyprchat. Nedodržení postupu bývá nejčastější chyba i profi kuchařů.

Nyní, když už alkohol necítíte ani v předsíni, natož nad hrncem, přidejte protlak a za chvíli i smetanu. Osolte a duste ještě chvíli do měkka. Pokud toužíte po kyselejší chuti, můžete přidat již zmíněné kyselé okurky. Někdo je má ve Stroganovu rád, jiný zase nikoli. Tak je to jen na vás.


Vaření pro opravdové muže: Rakouské špecle



O příloze již byla řeč. Dobrou rýži můžete ještě vylepšit najemno nakrájenou šunkou. Na závěr můžete celý pokrm lehce posypat čerstvými bylinkami. Tak to ani nebolelo, což? Povzbuzeni kuchařskými úspěchy bychom mohli příště společně zvládnout třeba takovou kachýnku, co říkáte?

Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru